Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 0,5 l zakwasu żuru (najlepiej domowego)
- 1 średnia cebula główka czosnku (może być mniej jak ktoś nie lubi mocnego smaku czosnku w żurku)
- 300 g kiełbasy
- 3 l wywaru z wędzonych żeberek - kości itp
- 1/4 szklanki wody + 2 łyżki mąki (na zagęszczenie)
- sól, pieprz do smaku
- 250 g pieczarek majeranek
- jajka na twardo jako dodatek
Przygotowanie
- Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy.
- Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek/kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę, cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.
- Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało (2-3 minuty).
- Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego!