Żurek z pieczarkami

Żurek z pieczarkami

Żurek na domowym zakwasie z dodatkiem pieczarek, to wersja którą serdecznie Wam polecam. Wychodzi naprawdę pyszny! Kolor nieco mocniejszy wynika od pieczarek, które wpłynęły nie tylko na barwę ale również na walory smakowe zupy. Co tu dużo mówić, Pieczarka Ma Moc i urozmaica tradycyjne receptury dań.
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 0,5 l zakwasu żuru (najlepiej domowego)
  • 1 średnia cebula główka czosnku (może być mniej jak ktoś nie lubi mocnego smaku czosnku w żurku)
  • 300 g kiełbasy
  • 3 l wywaru z wędzonych żeberek - kości itp
  • 1/4 szklanki wody + 2 łyżki mąki (na zagęszczenie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek majeranek
  • jajka na twardo jako dodatek

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy.
  2. Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek/kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę, cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.
  4. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało (2-3 minuty).
  7. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego!

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności