Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim

Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwycięzcy miejsca II w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Amelia i Kamil z Kaczek Średnich.   
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Zupa Purée

Składniki

  • 1 l bulionu rybnego
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 2 filety z sandacza lub dorsza
  • 6 pieczarek
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 80 g mrożonych borowików
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g puree ziemniaczanego
  • Koperek
  • 2 cytryny

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek, borowiki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać koper włoski i białe wino. Odparuj je.
  2. Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i koperkiem.
  3. Do gorącej zupy dodaj filety pokrojone w kostkę i zaparz je w zupie.
  4. Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym, kilkoma kroplami oliwy i świeżym koperkiem.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaka ugotowanego
  • 100 g masła
  • 150 g mleka 3,2%
  • Sól
  • Ew. pieprz czarny świerzo mielony i gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Ziemniaki przetrzyj i polacz z podgrzanym mlekiem i masłem. Dopraw do smaku solą, ew. pieprzem i gałką muszkatołową.

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności