Wybierz przepis
Zupa
Purée
Składniki
-
1 l bulionu rybnego
-
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
-
2 filety z sandacza lub dorsza
-
6 pieczarek
-
100 ml śmietanki 36%
-
80 g mrożonych borowików
-
2 szalotki
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy
-
500 g puree ziemniaczanego
-
Koperek
-
2 cytryny
Przygotowanie
-
Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek, borowiki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać koper włoski i białe wino. Odparuj je.
-
Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i koperkiem.
-
Do gorącej zupy dodaj filety pokrojone w kostkę i zaparz je w zupie.
-
Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym, kilkoma kroplami oliwy i świeżym koperkiem.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaka ugotowanego
- 100 g masła
- 150 g mleka 3,2%
- Sól
- Ew. pieprz czarny świerzo mielony i gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki przetrzyj i polacz z podgrzanym mlekiem i masłem. Dopraw do smaku solą, ew. pieprzem i gałką muszkatołową.