Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym, z sosem z duszonego szpinaku
Autorkami przepisu są zdobywczynie III miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Natalia i Paulina reprezentują Powiatowy Zespół szkół w Sierakowicach. Zachęcamy do obejrzenia filmu uczestniczek. Film można zlaleźć w zakładce filmy.
Proces przygotowania:
Składniki na około 6-7 sporych placków:
Ciasto:
- około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (moga być wczorajsze)
- 1 małe jajko
- około 1/2 szkl mąki pszennej
- troszkę mąki do obtoczenia farszynek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- olej do smażenia
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Sos z duszonego szpinaku:
- 400 g. szpinak świeży lub mrożony (nierozdrobniony)
- 2 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 200 g. boczku wędzonego
- 200 g. pieczarek
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Farsz:
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelni.
- Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
- Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku, rozgniatamy je szybko widelcem.
- Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
- Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zarumienią z obydwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką czy sosem – ja proponuję sos szpinakowy domowej roboty.
Sos szpinakowy:
- Cebulę i boczek kroimy w niezadużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
- Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Z pomidorów uswamy gniazda nasiennne, miąższ kroimy w duża kostkę. Do boczku i cebuli dodajemy szpinak i pokrojone pomidory - całość dusimy i dodajemy śmietanki.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Kliknij i obejrzyj film Natalii i Pauliny :)