Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym

Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym

Autorkami przepisu są zdobywczynie III miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Natalia i Paulina reprezentują Powiatowy Zespół szkół w Sierakowicach.       
Autor Natalia Sikora i Paulina Myszk
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Ciasto Farsz Sos z duszonego szpinaku

Składniki

  • około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (moga być wczorajsze)
  • 1 małe jajko
  • około 1/2 szkl mąki pszennej
  • troszkę mąki do obtoczenia farszynek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • olej do smażenia

 

(Składniki na około 6-7 sporych placków)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku, rozgniatamy je szybko widelcem.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
  3. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zarumienią z obydwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką czy sosem – ja proponuję sos szpinakowy domowej roboty.

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

 

(Składniki na około 6-7 sporych placków)

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelni.
  3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Składniki

  • 400 g. szpinak świeży lub mrożony (nierozdrobniony)
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g. boczku wędzonego
  • 200 g. pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

 

(Składniki na około 6-7 sporych placków)

Przygotowanie

  1. Cebulę i boczek kroimy w niezadużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
  2. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Z pomidorów uswamy gniazda nasiennne, miąższ kroimy w duża kostkę. Do boczku i cebuli dodajemy szpinak i pokrojone pomidory - całość dusimy i dodajemy śmietanki.
  4. Doprawiamy do smaku.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności