Wybierz przepis
Ciasto
Dodatkowo
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru,
Przygotowanie
- Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz.
- Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki piekarnikowej, i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia który wcześniej oprószamy mąką a następnie pociąć - podzielić na 6 pasków.
- Ciasto posmarować olejem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni.
- Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi są już gotowe.
- Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.
- Z podanego przepisu wyszły mi 2 blaszki po 6 zapiekanek.
Składniki
- olej do posmarowania
- 0.5 kg pieczarek
- utarty ser żółty
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek
- ketchup
- 2 średnie drobno pokrojone cebule
- 3 łyżki oleju
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy.
- Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.