Wytrawne kaczuszki z pieczarkami

Wytrawne kaczuszki z pieczarkami

Autorami przepisu jest Zosia i Kamil z Zespołu Szkół Rolniczych - Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich. To kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.   
Autor Zofia Juszczak i Kamil Grajczyk
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Nadzienie Ciasto Sos jogurtowy ze smażonego czosnku

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 100 g brokułu świeżego
  • 60 g czerwonej papryki
  • 80 g sera feta
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste przekładamy je do miseczki, a na patelnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula zeszkli się przekładamy ją do miseczki.
  2. Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na drobne różyczki, blanszujemy ok. 2 minuty, dodajemy do pieczarek i cebuli.
  3. Paprykę płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Ser feta drobno kruszymy do miski ze składnikami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. 

Składniki

  • 330 g mąki pszennej
  • 80 ml letniego mleka
  • 80 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy.
  2. Z mleka, wody , 2 łyżek mąki , 1 łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  3. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i rozczyn , wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy olej . Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo , by było miękkie i elastyczne.
  4. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąka miski, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do podwojenia objętości.

 

Formowanie kaczuszek:
 
  1. Z wyrośniętego ciasta odcinamy 1/3, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy małym krążkiem 10 główek, formujemy kulki.
  2. Pozostałe ciasto także rozwałkowujemy w prostokąt, w odpowiedniej odległości od brzegu nakładamy nadzienie, przykrywamy ciastem i większym krążkiem wycinamy 10 korpusów, lekko je wydłużamy i spłaszczamy.
  3. Z korpusu i główki formujemy kaczuszki. Oczka robimy z ziela angielskiego a dzióbki z nasion dyni.
  4. Kaczuszki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem smarujemy jajem. Pieczemy w temperaturze 190*C przez około 20-25 minut.

Składniki

  • 1 mała głowa czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła tymianek, rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 400 g gęstego jogurtu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Obieramy czosnek, główki kroimy na połowę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z oliwą, podsmażamy.
  2. Do czosnku dodajemy dużo świeżych ziół (tymianek, rozmaryn), mieszamy , aby czosnek nie przypalił się.
  3. Przekładamy do jogurtu, dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie blendujemy.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności