Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy podane z piankowym sosem jogurtowo – szczypiorkowym
Danie to zajęło II miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Amelia i Kamil są uczniami Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia praktycznego w Kaczkach Średnich. W zakładce filmy znaleźć można ich nagrodzony film. Zachęcamy do obejrzenia!
Proces przygotowania
składniki:
Ciasto:
- 250g mączystych ugotowanych ziemniaków
- ½ jaja
- 50 g maki pszennej i 10 g mąki do podsypania ciasta przy formowaniu kotletów
- 10 g maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 30 g zielonej soczewicy
- 50 g masła
- ½ pęczka szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz do smaku
Sos jogurtowo – szczypiorkowy
- 80 g gęstego jogurtu
- 8 g lecytyny
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 150ml oleju rzepakowego
- 2 pomidory koktajlowe
- szczypiorek do dekoracji
przygotowanie:
Farsz:
- Soczewicę płuczemy i gotujemy ok.20-30 minut
- Po przestudzeniu rozgniatamy ją np. nożem
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Masło rozpuszczamy , dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia.
- Pieczarki płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do przesmażonych pieczarek dodajemy soczewicę oraz przyprawy do smaku : sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
- Do lekko przestudzonego farszu dodajemy pokrojony szczypiorek
Ciasto:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Mączyste ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Robimy ciasto dodając jajo, mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną i szczyptę białego pieprzu.
Formowanie kotletów:
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta podsypując mąką.
- Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz , przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy szklanką okręgi.
- Formujemy owalne kotlety
Smażenie kotletów:
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony dwukrotnie, aby skórka była chrupiąca.
Sos jogurtowo – szczypiorkowy w postaci pianki:
- Szczypiorek kroimy w kostkę
- Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i przyprawami za pomocą blendera
- Dodajemy lecytynę
- Miksujemy całość zwracając uwagę aby trzymać blender na styku sosu i pianki
Smacznego ☺
Kliknij i obejrzyj film Amelii i Kamila :)