Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii. Jest prosty w przygotowaniu i wegetariański. Możemy go jeść jako dodatek na kanapki albo jako danie obiadowe, polany np. sosem pieczarkowym. Dodatek pieczarek świetnie wpływa na walory smakowe pasztetu. Znów można rzec, że Pieczarka Ma Moc bo podkręciła smak dania.
Potrzebujemy: prostokątnej formy keksowej 35 cm (może spokojnie być 28 cm będzie wyższy), papier do pieczenia
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zrumienić na rozgrzanym oleju. Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cukinię umyć NIE OBIERAĆ ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię i marchewkę posolić 1 płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min by warzywa puściły sok. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wytrąconego soku. Przekładamy do miski, dodajemy oczyszczone i starte na dużych oczkach pieczarki, bułkę tartą, kaszę mannę, zrumienioną cebulkę, posiekany drobno czosnek, posiekane świeże zioła, sól – 1 bardzo płaska łyżeczka i pieprz świeżo zmielony 1 płaska łyżeczka oraz dodajemy oddzielone żółtka od białek i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całość łączymy ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch dekorujemy plasterkami pieczarek i pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp.180-190 stopni.
Taki ciepły możemy użyć do obiadu polewając go np. sosem pieczarkowym albo ostudzić dać na ok. 1 godz. czasu do lodówki a potem kroić jako dodatek do kanapek.