Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii

Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii

Jest prosty w przygotowaniu i wegetariański. Możemy go jeść jako dodatek na kanapki albo jako danie obiadowe, polany np. sosem pieczarkowym. Dodatek pieczarek świetnie wpływa na walory smakowe pasztetu. Znów można rzec, że Pieczarka Ma Moc bo podkręciła smak dania.       
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 1,5 kg młodej cukinii
  • 3 jajka klasa "M"
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek 

Dodatkowo

Potrzebujemy prostokątnej formy keksowej 35 cm (może spokojnie być 28 cm będzie wyższy), papier do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zrumienić na rozgrzanym oleju.
  2. Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  3. Cukinię umyć NIE OBIERAĆ ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Cukinię i marchewkę posolić 1 płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min by warzywa puściły sok. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wytrąconego soku.
  5. Przekładamy do miski, dodajemy oczyszczone i starte na dużych oczkach pieczarki, bułkę tartą, kaszę mannę, zrumienioną cebulkę, posiekany drobno czosnek, posiekane świeże zioła, sól – 1 bardzo płaska łyżeczka i pieprz świeżo zmielony 1 płaska łyżeczka oraz dodajemy oddzielone żółtka od białek i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całość łączymy ze sobą.
  6. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch dekorujemy plasterkami pieczarek i pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp.180-190 stopni. 

 

Taki ciepły możemy użyć do obiadu polewając go np. sosem pieczarkowym albo ostudzić dać na ok. 1 godz. czasu do lodówki a potem kroić jako dodatek do kanapek.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności