Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii

talerz

Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii. Jest prosty w przygotowaniu i wegetariański. Możemy go jeść jako dodatek na kanapki albo jako danie obiadowe, polany np. sosem pieczarkowym. Dodatek pieczarek świetnie wpływa na walory smakowe pasztetu. Znów można rzec, że Pieczarka Ma Moc bo podkręciła smak dania. 

Potrzebujemy:  prostokątnej formy keksowej 35 cm (może spokojnie być 28 cm będzie wyższy), papier do pieczenia 

Składniki:

  • 1,5 kg młodej cukinii
  • 3 jajka klasa "M"
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek 

Przygotowanie: 

Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zrumienić na rozgrzanym oleju. Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cukinię umyć NIE OBIERAĆ ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię i marchewkę posolić 1 płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min by warzywa puściły sok. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wytrąconego soku. Przekładamy do miski, dodajemy oczyszczone i starte na dużych oczkach pieczarki, bułkę tartą, kaszę mannę, zrumienioną cebulkę, posiekany drobno czosnek, posiekane świeże zioła, sól – 1 bardzo płaska łyżeczka i pieprz świeżo zmielony 1 płaska łyżeczka oraz dodajemy oddzielone żółtka od białek i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całość łączymy ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch dekorujemy plasterkami pieczarek i pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp.180-190 stopni. 

Taki ciepły możemy użyć do obiadu polewając go np. sosem pieczarkowym albo ostudzić dać na ok. 1 godz. czasu do lodówki a potem kroić jako dodatek do kanapek.

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym