Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 1,5 kg młodej cukinii
- 3 jajka klasa "M"
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 2 łyżki oleju
- 300 g pieczarek
Dodatkowo
Potrzebujemy prostokątnej formy keksowej 35 cm (może spokojnie być 28 cm będzie wyższy), papier do pieczenia.
Przygotowanie
- Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Cukinię umyć NIE OBIERAĆ ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię i marchewkę posolić 1 płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min by warzywa puściły sok. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wytrąconego soku.
- Przekładamy do miski, dodajemy oczyszczone i starte na dużych oczkach pieczarki, bułkę tartą, kaszę mannę, zrumienioną cebulkę, posiekany drobno czosnek, posiekane świeże zioła, sól – 1 bardzo płaska łyżeczka i pieprz świeżo zmielony 1 płaska łyżeczka oraz dodajemy oddzielone żółtka od białek i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całość łączymy ze sobą.
- Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch dekorujemy plasterkami pieczarek i pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp.180-190 stopni.
Taki ciepły możemy użyć do obiadu polewając go np. sosem pieczarkowym albo ostudzić dać na ok. 1 godz. czasu do lodówki a potem kroić jako dodatek do kanapek.