Tatar z pieczarki na espumie z sera wędzonego

Tatar z pieczarki na espumie z sera wędzonego

Danie przygotowane przez uczennice Zespołu Szkół Technicznych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wielkopolskim zdobyło II miejsce w 3 Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych! 
Autor Oliwia Matuszewska i Nadia Klimek
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Tatar z grzybów Majonez z lubczyku Chipsy z pieczarki Mus z wędzonego sera Ciasto cygaretkowe

Składniki

  • 1 szt. szalotki (drobna kostka)
  • 1 ogórek konserwowy (drobna kostka)
  • Posiekany lubczyk
  • 1 pieczarka (posiekana)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Olej do smażenia
  • Sól, świeżo mielony pieprz

     

 

Przygotowanie

  1. Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną pieczarkę.
  2. Dodaj rozgnieciony czosnek, smaż do odparowania wody.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Po ostygnięciu wymieszaj z szalotką, ogórkiem, lubczykiem i musztardą francuską.

Składniki

  • 300 ml oliwy z pestek winogron
  • 100 g świeżych liści lubczyku
  • 2 żółtka
  • Sól, cukier, sok z cytryny

 

Przygotowanie

  1. Liście lubczyku zmiksuj w Thermomixie na najwyższych obrotach do osiągnięcia 70°C.
  2. Przetrzyj przez drobne sito i schłodź.
  3. Żółtka ubij mikserem, powoli dodając schłodzony olej lubczykowy.
  4. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Składniki

  • 3 szt ieczarek
  • Olej do smażenia
  • Sól

 

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokrój na mandolinie w cienkie plastry, zachowując ich kształt.
  2. Smaż w oleju rozgrzanym do 165°C na złoty kolor.
  3. Osącz na ręczniku papierowym, dopraw solą.

Składniki

  • 200 g sera wędzonego
  • 400 g śmietany
  • 1 g gumy ksantanowej
  • Sól
  • 1 nabój CO₂ do syfonu

 

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w Thermomixie, podgrzej i zmiksuj na gładką masę.
  2. Przetrzyj przez drobne sito, dopraw solą i dodaj gumę ksantanową.
  3. Przelej do syfonu, nabij CO₂.

Składniki

  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g białka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • Sól

 

Przygotowanie

Masło, cukier i białko wymieszaj w mikserze. Dodaj mąkę i sól. Piecz w silikonowej formie w 190°C (bez wentylatora) do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności