Tatar z pieczarki brunatnej, pudrem z orzecha laskowego, aioli truflowym i chipsem ryżowym
Autorkami przepisu są zdobywczynie I miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Dominika i Zofia to uczennice Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Lidzbarku Warmińskim. Film dziewczyn można znaleźć w zakładce filmy. Zachęcamy do oglądania!
Proces przygotowania potrawy na 2 porcje:
CHIPS RYŻOWY
Rozgotowujemy ryż „na ciapę”. Studzimy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sól. Rozsmarowujemy cienką warstwę masy na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu rwiemy na kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez parę sekund i odsączamy na ręczniku papierowym.
TATAR Z PIECZARKI BRUNATNEJ
Nieobrane pieczarki kroimy w kostkę. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Po zeszkleniu szalotki i czosnku dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy do odparowania płynu, przyprawiamy do smaku. Studzimy tatara i odsączamy na ręczniku papierowym.
AIOLI TRUFLOWE
Żółtka, czosnek, sok z cytryny, sól ucieramy na gładką masę blenderem ręcznym. Cieniutkim strumieniem dolewamy tłuszcz i nie odrywamy stopy blendera od dna naczynia. Kiedy zawartość pojemnika stanie się emulsją, aioli truflowe jest gotowe. Odstawiamy do lodówki.
PUDER Z ORZECHA LASKOWEGO
25 g całych orzechów laskowych, łuskanych,
Orzechy prażymy na suchej patelni, po wystudzeniu orzechy blendujemy. Puder z orzecha jest gotowy.
KAWIOR Z CZARNEJ PORZECZKI
Olej powinien być mocno schłodzony (najlepiej przez całą noc w lodówce). Sok z czarnej porzeczki mieszamy z agarem, podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze minutę. Studzimy. Schłodzony olej wlewamy do wysokiego naczynia. Płyn wlewamy do dyspensera lub do strzykawki i wlewamy po kropli do schłodzonego oleju. Zostawiamy ma chwilę w oleju aby kawior dobrze stężał. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Utworzyć powinny się niewielkie owocowe perełki.
GĄBKA POMIDOROWA
Pastę pomidorową razem z olejem podgrzewamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki łączymy trzepaczką z pastą i olejem, mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy przez sito do schłodzonego syfonu. Papierowe kubeczki nakłuwamy od spodu nożem. Wbijamy gaz do syfonu, wstrząsamy przez ok. 3 minuty. Wyciskamy spienioną masę do kubeczków. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty.
SMACZNEGO!