Tatar z pieczarki brunatnej

Tatar z pieczarki brunatnej

Autorkami przepisu są zdobywczynie I miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Dominika i Zofia to uczennice Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Lidzbarku Warmińskim.   
Autor Dominika Bazyluk i Zofia Mucha
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
CHIPS RYŻOWY TATAR Z PIECZARKI BRUNATNEJ AIOLI TRUFLOWE GĄBKA POMIDOROWA Dodatki

Składniki

  • 50 g ryżu białego, 
  • ok. 150 g wody, 
  • sól do smaku. 

Przygotowanie

  1. Rozgotowujemy ryż „na ciapę”. Studzimy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sól.
  2. Rozsmarowujemy cienką warstwę masy na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wyschnięcia.
  3. Po wyschnięciu rwiemy na kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez parę sekund i odsączamy na ręczniku papierowym. 

Składniki

  • 300 g pieczarek brunatnych, 
  • 20 g szalotki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • olej roślinny, 
  • sól,
  • sól ziołowa,
  • pieprz do smaku.

 

(Składniki na 2 porcje)

Przygotowanie

  1. Nieobrane pieczarki kroimy w kostkę.
  2. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Po zeszkleniu szalotki i czosnku dodajemy pokrojone pieczarki.
  3. Smażymy do odparowania płynu, przyprawiamy do smaku. Studzimy tatara i odsączamy na ręczniku papierowym. 

Składniki

  • 2 żółtka jaja kurzego, 
  • ząbek czosnku, 
  • sok z połówki cytryny, 
  • 125 ml oleju roślinnego, 
  • 50 ml oliwy truflowej, 
  • sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Żółtka, czosnek, sok z cytryny, sól ucieramy na gładką masę blenderem ręcznym.
  2. Cieniutkim strumieniem dolewamy tłuszcz i nie odrywamy stopy blendera od dna naczynia. Kiedy zawartość pojemnika stanie się emulsją, aioli truflowe jest gotowe.
  3. Odstawiamy do lodówki. 

Składniki

  • 20 g pasty pomidorowej, 
  • 25 ml oleju roślinnego, 
  • 15 ml śmietanki kremówki, 
  • 40 ml mleka, 
  • 3 g soli, 
  • 30 g mąki pszennej typu 450, 
  • 30 g białka jaja kurzego.

Przygotowanie

  1. Pastę pomidorową razem z olejem podgrzewamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Pozostałe składniki łączymy trzepaczką z pastą i olejem, mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy przez sito do schłodzonego syfonu.
  3. Papierowe kubeczki nakłuwamy od spodu nożem.
  4. Wbijamy gaz do syfonu, wstrząsamy przez ok. 3 minuty. Wyciskamy spienioną masę do kubeczków. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty.

Składniki

Puder z orzecha laskowego

  • 25 g całych orzechów laskowych, łuskanych

Kawior z czarnej porzeczki

  • 75 ml naturalnego soku z czarnej porzeczki, 
  • 1 g agaru

Przygotowanie

Puder z orzecha laskowego

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni, po wystudzeniu orzechy blendujemy. Puder z orzecha jest gotowy. 

Kawior z czarnej porzeczki

  1. Olej powinien być mocno schłodzony (najlepiej przez całą noc w lodówce). Sok z czarnej porzeczki mieszamy z agarem, podgrzewamy.
  2. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze minutę. Studzimy.
  3. Schłodzony olej wlewamy do wysokiego naczynia. Płyn wlewamy do dyspensera lub do strzykawki i wlewamy po kropli do schłodzonego oleju.
  4. Zostawiamy ma chwilę w oleju aby kawior dobrze stężał.
  5. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Utworzyć powinny się niewielkie owocowe perełki. 
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności