Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Tatar z pieczarki brunatnej

talerz

Tatar z pieczarki brunatnej, pudrem z orzecha laskowego, aioli truflowym i chipsem ryżowym

Autorkami przepisu są zdobywczynie I miejsca w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych. Dominika i Zofia to uczennice Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Lidzbarku Warmińskim. Film dziewczyn można znaleźć w zakładce filmy. Zachęcamy do oglądania!

Proces przygotowania potrawy na 2 porcje: 

CHIPS RYŻOWY 

  • 50 g ryżu białego, 
  • ok. 150 g wody, 
  • sól do smaku. 

Rozgotowujemy ryż „na ciapę”. Studzimy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sól. Rozsmarowujemy cienką warstwę masy na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu rwiemy na kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez parę sekund i odsączamy na ręczniku papierowym. 

 

TATAR Z PIECZARKI BRUNATNEJ 

  • 300 g pieczarek brunatnych, 
  • 20 g szalotki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • olej roślinny, 
  • sól,
  • sól ziołowa,
  • pieprz do smaku, 

Nieobrane pieczarki kroimy w kostkę. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Po zeszkleniu szalotki i czosnku dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy do odparowania płynu, przyprawiamy do smaku. Studzimy tatara i odsączamy na ręczniku papierowym. 

 

AIOLI TRUFLOWE  

  • 2 żółtka jaja kurzego, 
  • ząbek czosnku, 
  • sok z połówki cytryny, 
  • 125 ml oleju roślinnego, 
  • 50 ml oliwy truflowej, 
  • sól do smaku, 

Żółtka, czosnek, sok z cytryny, sól ucieramy na gładką masę blenderem ręcznym. Cieniutkim strumieniem dolewamy tłuszcz i nie odrywamy stopy blendera od dna naczynia. Kiedy zawartość pojemnika stanie się emulsją, aioli truflowe jest gotowe. Odstawiamy do lodówki. 

 

PUDER Z ORZECHA LASKOWEGO 

  • 25 g całych orzechów laskowych, łuskanych, 

Orzechy prażymy na suchej patelni, po wystudzeniu orzechy blendujemy. Puder z orzecha jest gotowy. 

 

KAWIOR Z CZARNEJ PORZECZKI 

  • 75 ml naturalnego soku z czarnej porzeczki, 
  • 1 g agaru, 

Olej powinien być mocno schłodzony (najlepiej przez całą noc w lodówce). Sok z czarnej porzeczki mieszamy z agarem, podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze minutę. Studzimy. Schłodzony olej wlewamy do wysokiego naczynia. Płyn wlewamy do dyspensera lub do strzykawki i wlewamy po kropli do schłodzonego oleju. Zostawiamy ma chwilę w oleju aby kawior dobrze stężał. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Utworzyć powinny się niewielkie owocowe perełki. 

 

GĄBKA POMIDOROWA 

  • 20 g pasty pomidorowej, 
  • 25 ml oleju roślinnego, 
  • 15 ml śmietanki kremówki, 
  • 40 ml mleka, 
  • 3 g soli, 
  • 30 g mąki pszennej typu 450, 
  • 30 g białka jaja kurzego, 

Pastę pomidorową razem z olejem podgrzewamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki łączymy trzepaczką z pastą i olejem, mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy przez sito do schłodzonego syfonu. Papierowe kubeczki nakłuwamy od spodu nożem. Wbijamy gaz do syfonu, wstrząsamy przez ok. 3 minuty. Wyciskamy spienioną masę do kubeczków. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty.

SMACZNEGO!

 Kliknij i obejrzyj film Dominiki i Zofii :)

Zobacz pozostałe przepisy

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką