Wybierz przepis
CHIPS RYŻOWY
TATAR Z PIECZARKI BRUNATNEJ
AIOLI TRUFLOWE
GĄBKA POMIDOROWA
Dodatki
Składniki
- 50 g ryżu białego,
- ok. 150 g wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie
- Rozgotowujemy ryż „na ciapę”. Studzimy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sól.
- Rozsmarowujemy cienką warstwę masy na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wyschnięcia.
- Po wyschnięciu rwiemy na kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez parę sekund i odsączamy na ręczniku papierowym.
Składniki
- 300 g pieczarek brunatnych,
- 20 g szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- olej roślinny,
- sól,
- sól ziołowa,
- pieprz do smaku.
(Składniki na 2 porcje)
Przygotowanie
- Nieobrane pieczarki kroimy w kostkę.
- Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Po zeszkleniu szalotki i czosnku dodajemy pokrojone pieczarki.
- Smażymy do odparowania płynu, przyprawiamy do smaku. Studzimy tatara i odsączamy na ręczniku papierowym.
Składniki
- 2 żółtka jaja kurzego,
- ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- 125 ml oleju roślinnego,
- 50 ml oliwy truflowej,
- sól do smaku.
Przygotowanie
- Żółtka, czosnek, sok z cytryny, sól ucieramy na gładką masę blenderem ręcznym.
- Cieniutkim strumieniem dolewamy tłuszcz i nie odrywamy stopy blendera od dna naczynia. Kiedy zawartość pojemnika stanie się emulsją, aioli truflowe jest gotowe.
- Odstawiamy do lodówki.
Składniki
- 20 g pasty pomidorowej,
- 25 ml oleju roślinnego,
- 15 ml śmietanki kremówki,
- 40 ml mleka,
- 3 g soli,
- 30 g mąki pszennej typu 450,
- 30 g białka jaja kurzego.
Przygotowanie
- Pastę pomidorową razem z olejem podgrzewamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Pozostałe składniki łączymy trzepaczką z pastą i olejem, mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy przez sito do schłodzonego syfonu.
- Papierowe kubeczki nakłuwamy od spodu nożem.
- Wbijamy gaz do syfonu, wstrząsamy przez ok. 3 minuty. Wyciskamy spienioną masę do kubeczków. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty.
Składniki
Puder z orzecha laskowego
-
25 g całych orzechów laskowych, łuskanych
Kawior z czarnej porzeczki
- 75 ml naturalnego soku z czarnej porzeczki,
- 1 g agaru
Przygotowanie
Puder z orzecha laskowego
- Orzechy prażymy na suchej patelni, po wystudzeniu orzechy blendujemy. Puder z orzecha jest gotowy.
Kawior z czarnej porzeczki
- Olej powinien być mocno schłodzony (najlepiej przez całą noc w lodówce). Sok z czarnej porzeczki mieszamy z agarem, podgrzewamy.
- Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze minutę. Studzimy.
- Schłodzony olej wlewamy do wysokiego naczynia. Płyn wlewamy do dyspensera lub do strzykawki i wlewamy po kropli do schłodzonego oleju.
- Zostawiamy ma chwilę w oleju aby kawior dobrze stężał.
- Wyciągamy na ręcznik papierowy. Utworzyć powinny się niewielkie owocowe perełki.