Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek. Są proste w wykonaniu i szybko się je robi bo są bez zawijania. W smaku naprawdę rewelacyjne a dodatek pieczarek świetnie urozmaica ich smak.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa
1 kg młodej kapusty
3 jajka
250 g pieczarek
1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka ryżu surowego ja użyłam ryż Basmati
sól, pieprz,
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
3 szklanki wody
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki mąki
olej
Dekoracja:
posiekany koperek
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
Do tego dodajemy 3 jajka, oczyszczone i pokrojone pieczarki, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron. Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki które dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty. Nakładamy, posypujemy posiekanym koperkiem i zajadamy ze smakiem.