Szakszuka z pieczarkami i cukinią. To proste, pyszne i aromatyczne danie, które z przyjemnością zjesz na letnie śniadanie. Niewiele składników które znakomicie ze sobą pasują. Pieczarka Ma Moc i świetnie komponuje się w różnych daniach.
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy utartą na dużych oczkach wraz ze skórką młodą cukinię, oczyszczone i również utarte na dużych oczkach pieczarki i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie robiąc dwa wgłębienia wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko się ścięło a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.