Stir fry udon z pieczarkami, wieprzowiną i szczypiorem

Stir fry udon z pieczarkami, wieprzowiną i szczypiorem

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego przygotowany wspólnie z Oliwią i Nadią podczas warsztatów.  
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • Szczypta chili
  • Łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • Kilka obgotowanych różyczek brokułu
  • 5 cm kawałek pora pokrojonego 
  • 5 cm kawałek marchewki
  • Mała garść grubo krojonych i mocno 
  • obsmażonych pieczarek
  • 100 ml bulionu (dowolnego)
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Sól i szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Sok z cytryny
  • Do podania: udon, szczypiorek, 
  • kolendra, prażony sezam
 

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w grube plastry i smażymy na złoto, na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną soli.
  2. Polędwice wieprzową kroimy w cienkie plasterki.
  3. Czosnek i imbir siekamy.
  4. Marchew i por kroimy w zapałkę.
  5. Na mocno rozgrzanym oleju w woku lub na patelni smażymy mięso.
  6. Po chwili mieszamy, dodajemy czosnek i imbir. Chwilę smażymy, mieszamy – staramy się utrzymać wysoką temperaturę – proces ma trwać moment.
  7. Dodajemy por i marchew – grzejemy, mieszamy.
  8. Dodajemy obsmażone pieczarki i obgotowany brokuł – dusimy przez moment. 
  9. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnie – doprawiamy sosem sojowym, szczyptą cukru, sokiem z cytryny, chili i olejem sezamowym.
  10. Podajemy na ryżu lub makaronie posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności