Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- Szczypta chili
- Łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- Kilka obgotowanych różyczek brokułu
- 5 cm kawałek pora pokrojonego
- 5 cm kawałek marchewki
- Mała garść grubo krojonych i mocno
- obsmażonych pieczarek
- 100 ml bulionu (dowolnego)
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- Sól i szczypta cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Sok z cytryny
- Do podania: udon, szczypiorek,
- kolendra, prażony sezam
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w grube plastry i smażymy na złoto, na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną soli.
- Polędwice wieprzową kroimy w cienkie plasterki.
- Czosnek i imbir siekamy.
- Marchew i por kroimy w zapałkę.
- Na mocno rozgrzanym oleju w woku lub na patelni smażymy mięso.
- Po chwili mieszamy, dodajemy czosnek i imbir. Chwilę smażymy, mieszamy – staramy się utrzymać wysoką temperaturę – proces ma trwać moment.
- Dodajemy por i marchew – grzejemy, mieszamy.
- Dodajemy obsmażone pieczarki i obgotowany brokuł – dusimy przez moment.
- Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnie – doprawiamy sosem sojowym, szczyptą cukru, sokiem z cytryny, chili i olejem sezamowym.
- Podajemy na ryżu lub makaronie posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą.