Stek z pieczarkami w towarzystwie makaronu w sosie porowo-serowym z małymi pieczarkami redukowanymi na winie
Autorkami przepisu są Natalia i Emilia z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Dziewczyny przygotowały go na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
Proces przygotowania
Makaron tagliatelle:
Stolnicę obsypujemy mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Usypujemy górkę i po środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Ciasto stopniowo mieszamy. Gdy mąka połączy się z jajkami, zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, energicznie ugniatając rękami. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Stolnicę i wałek obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto energicznie, rozciągając środek i boki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1mm Układamy natkę pietruszki na połowę ciasta a następnie drugą połówką ją przykrywamy i rozwałkowujemy jeszcze parę razy. Rozwałkowane ciasto podsypujemy odrobiną mąki, następnie zwijamy w rulonik. Na koniec rulon ciasta posypujemy mąką i ostrym nożem rozpoczynamy krojenie makaronu. Pokrojony makaron delikatnie rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy obsypanej mąką na ok.15-20 minut.
Sos śmietanowo-porowo-serowy:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw. Kroimy cebulę i pora w piórka, czosnek ucieramy z solą. Podsmażamy warzywa na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy śmietankę i ser pleśniowy, doprawiamy do smaku, redukujemy sos i blendujemy całość.
Kawior molekularny:
¾ oleju przelej do szklanki; pozostaw go w nocy w lodówce do schłodzenia. Do garnka wlej sok pomidorowy/jabłkowy i dodaj po 2,5g agaru do każdego z soków. Zawartość garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrzeć, gotuj go jeszcze ok. 1min, następnie ściągnij z kuchenki i lekko ostudź. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. Powoli wkraplaj zawartość strzykawki do szklanki ze schłodzonym olejem. Kawior przecedź przez sitko i przemyj zimną wodą.
Stek z pieczarki:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek. Sporządzamy marynatę: łączymy sos sojowy, olej, czosnek oraz pieprz biały. Pieczarki obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 40min. Następnie pieczarki smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Chips z pieczarki:
Rozgrzej piekarnik do 110℃ (góra, dół) Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną pieczarek. Pieczarki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem układamy plasterki grzybów. Posypujemy je papryką. Pieczemy w piekarniku przez około 12min.
Pieczarki w maśle i winie:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną brudną warzyw. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki i chwile podsmażamy. Dodajemy wina i czekamy aż do odparowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.