Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami

Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami

Taka wersja śledzi świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju uroczystości, przyjęć czy też świąt. Ten przepis to prosty i efektowny sposób na pyszną przekąskę - zakąskę ze śledzi, a także pomysł gdzie wykorzystać marynowane pieczarki.
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • słoiczek marynowanych pieczarek – najlepiej domowych własnej roboty
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 duże łyżki majonezu
  • 4-5 marynowanych filetów śledziowych
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę marchewki od marynowanych pieczarek lub konserwowych ogórków 

Do dekoracji

  • posiekany szczypiorek
  • jadalne kwiaty ze szczypiorku 

Przygotowanie

  1. Pieczarki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórki również drobno siekamy. Ugotowane jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Śledzie jeśli są z mocnej octowej zalewy to przepłukać je w wodzie i pokroić w kawałeczki – paseczki lub kosteczkę.
  3. Marchewkę pokroić w paseczki.
  4. Pokrojone składniki przekładamy do miski.
  5. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. 
  6. Podając posypujemy szczypiorkiem i jadalnymi kwiatami szczypiorku. Smacznego!

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności