Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- słoiczek marynowanych pieczarek – najlepiej domowych własnej roboty
- 3-4 ogórki konserwowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 duże łyżki majonezu
- 4-5 marynowanych filetów śledziowych
- sól, pieprz do smaku
- trochę marchewki od marynowanych pieczarek lub konserwowych ogórków
Do dekoracji
- posiekany szczypiorek
- jadalne kwiaty ze szczypiorku
Przygotowanie
- Pieczarki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórki również drobno siekamy. Ugotowane jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę.
- Śledzie jeśli są z mocnej octowej zalewy to przepłukać je w wodzie i pokroić w kawałeczki – paseczki lub kosteczkę.
- Marchewkę pokroić w paseczki.
- Pokrojone składniki przekładamy do miski.
- Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
- Podając posypujemy szczypiorkiem i jadalnymi kwiatami szczypiorku. Smacznego!