Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 0,5 kg fileta z indyka lub kurczaka
- 1 mała młodziutka cukinia
- 100 g pieczarek
- 3 jajka klasa „M”
- 3 łyżki mąki
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 50 g startego sera żółtego
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Do miski wrzucamy pokrojonego fileta w małą kostkę a następnie posypujemy przyprawą gyros.
- Mieszamy i zostawiamy tak na 10–15 min. by mięso się zamarynowało w przyprawie.
- Między czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki a także myjemy i kroimy w małą kostkę cukinie wraz ze skórką.
- Pokrojone pieczarki i cukinie wrzucamy do mięsa, dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekane listki świeżej bazylii a także wbijamy jajka.
- Całość dokładnie mieszamy a na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
- Nakładamy łyżką gotową masę na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju – tak by w niej nie pływały.