Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią

Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią

To pomysł na smaczne, soczyste i kusząco pachnące kotleciki, które robi się naprawdę bardzo łatwo. Cukinia oraz pieczarki wpływają na soczystość kotlecików, a pieczarki podkreśliły dodatkowo walory smakowe. Pieczarka Ma Moc. Kilka składników które naprawdę świetnie ze sobą pasują. 
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 0,5 kg fileta z indyka lub kurczaka
  • 1 mała młodziutka cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 3 jajka klasa „M”
  • 3 łyżki mąki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 50 g startego sera żółtego 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy pokrojonego fileta w małą kostkę a następnie posypujemy przyprawą gyros.
  2. Mieszamy i zostawiamy tak na 10–15 min. by mięso się zamarynowało w przyprawie.
  3. Między czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki a także myjemy i kroimy w małą kostkę cukinie wraz ze skórką.
  4. Pokrojone pieczarki i cukinie wrzucamy do mięsa, dodajemy sól, pieprz do smaku, posiekane listki świeżej bazylii a także wbijamy jajka.
  5. Całość dokładnie mieszamy a na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
  6. Nakładamy łyżką gotową masę na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju – tak by w niej nie pływały.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności