Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek to fajny pomysł na obiad.
Składniki:
1 kg schabu pokrojonego w plastry
ok. 1,5 cm 250 g cieniutkich plastrów wędzonego surowego boczku
0.5 kg pieczarek
1 mała cebulka
tymianek
sól, pieprz
mielona wędzona słodka papryka
1/3 szklanki śmietany 18 %
ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Plastry schabu cieniutko rozbijamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – zostawiając 5-6 pieczarek całych. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni z łyżką oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i starte na tarce pieczarki – doprawiamy na samym końcu tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy by przestygły. Przestygnięte pieczarki rozkładamy na rozbite plastry schabu a następnie je zwijamy. Zwinięte roladki obwijamy wokoło plastrami boczku. Przeważnie 2 plastry boczku mi wchodziło na obwinięcie jednej roladki schabowej z pieczarkami.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy na rumiano z każdej strony roladki obwinięte w boczek. Następnie podlewamy je śmietanką 18%, posypujemy wędzoną słodką papryką i dodajemy odłożone pieczarki które dowolnie kroimy. Przykrywamy i chwilkę całość dusimy 5-6 minut. Następnie jeśli wytrącony sos jest za płynny to go zagęszczamy łyżką mąki i jeszcze z 5 min razem dusimy.