Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 1 kg schabu
- 0,5 kg pieczarek
- sól, pieprz
- cząber
- mąka
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- olej
- około szklanki wody 250 ml
- 1-2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
- Schab kroimy w ok 1,5 cm plastry i delikatnie rozbijamy.
- Każdy plaster oprószamy sola i pieprzem z obu stron a następnie obtaczamy go z obu stron w mące.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażoną cebulkę z czosnkiem odkładamy na bok a na środek patelni dajemy plastry schabu które podsmażamy z obu stron.
- Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy cząbrem, zakrywamy pokrywką i dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu.
- Po tym czasie sprawdzamy w smaku czy nie potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.