Schab duszony z pieczarkami

Schab duszony z pieczarkami

To smakowity przepis na pyszny obiad. Schab wychodzi miękki i naprawdę pyszny a dodatkowo mamy wraz z nim wspaniały pieczarkowy sosik idealny do polania ziemniaczków, kaszy, ryżu czy klusek. Niewiele składników, a jak pysznie i znów Pieczarka Ma Moc i w tym wydaniu.  
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • cząber
  • mąka
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • olej
  • około szklanki wody 250 ml
  • 1-2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w ok 1,5 cm plastry i delikatnie rozbijamy.
  2. Każdy plaster oprószamy sola i pieprzem z obu stron a następnie obtaczamy go z obu stron w mące.
  3. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem odkładamy na bok a na środek patelni dajemy plastry schabu które podsmażamy z obu stron.
  5. Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy cząbrem, zakrywamy pokrywką i dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu.
  6. Po tym czasie sprawdzamy w smaku czy nie potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  7. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności