Schab duszony z pieczarkami. To smakowity przepis na pyszny obiad. Schab wychodzi miękki i naprawdę pyszny a dodatkowo mamy wraz z nim wspaniały pieczarkowy sosik idealny do polania ziemniaczków, kaszy, ryżu czy klusek. Niewiele składników, a jak pysznie i znów Pieczarka Ma Moc i w tym wydaniu.
Składniki:
1 kg schabu
0,5 kg pieczarek
sól, pieprz
cząber
mąka
1 duża cebula lub 2 średnie
olej
około szklanki wody 250 ml
1-2 ząbki czosnku
Dekoracja:
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Schab kroimy w ok 1,5 cm plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy plaster oprószamy sola i pieprzem z obu stron a następnie obtaczamy go z obu stron w mące. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem odkładamy na bok a na środek patelni dajemy plastry schabu które podsmażamy z obu stron. Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy cząbrem, zakrywamy pokrywką i dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy w smaku czy nie potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.