Składniki:
Wykonanie:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy ostrym nożem od strony skóry.
Filet solimy z obu stron i smażymy skórą do dołu na mocno rozgrzanej oliwie. To na czym nam zależy to ładnie zezłocona skóra. Nie musimy dogotowywać ryby do końca, bo będziemy ją jeszcze chwilę dusić w garnku pod przykryciem.
Pieczarki kroimy w cząstki na 6. Ziemniaki kroimy w duże plastry.
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojonego borowika, chwilę dusimy i podlewamy winem. Ponownie gotujemy kilka chwil, aż alkohol odparuje. Na koniec dodajemy masło.
Wszystkie składniki – rybę, pieczarki, sos, ziemniaki i mule układamy w garnku. Doprawiamy pieprzem i liściem laurowym, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je ze świeżą natką pietruszki.