Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami

Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami

 Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Julia i Julia są uczennicami Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.      
Autor Julia Ślużyńska i Julia Korzecka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Roladka z aromatyczną pieczarką Pureé z marchewki Sos śliwkowy Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami Dodatki

Składniki

  • 150 g pieczarek brunatnych
  • 50 g cebuli
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka naciąć po szerokości i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. 
  2. Umyte pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć przez chwilę, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
  4. Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej tak, aby nieco nachodziły na siebie. Ułożyć na nich pierś kurczaka, a na nią wyłożyć farsz z pieczarek i uformować roladki.
  5. Roladki rozwinąć z folii spożywczej i przełożyć na folię aluminiową i piec w temp. 180°C przez ok. 15 - 20 minut. 
  6. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić je na moment, by odpoczęło.

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną i obraną marchew pokroić w nieregularną kostkę i ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek. 
  4. Dodać odsączoną marchewkę. Chwilę podsmażyć. 
  5. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło  i  zblenderować do uzyskania jednolitej masy.
  6. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. 

Składniki

  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml wywaru mięsnego
  • 50 g masła 
  • 10-15 szt. śliwki suszonej wędzonej

Przygotowanie

  1. Śliwki namoczyć w wywarze.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na maśle.
  3. Dodać wywar i śliwki. Gotować ok. 30 min.
  4. Sos przecedzić przez sitko, przelać do rondelka, zredukować do odpowiedniej gęstości, doprawić do smaku i zagęścić zimnym masłem.

Składniki

  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 ml gorącej wody 
  • 7 ml oleju 
  • 30 g cebuli
  • 20 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać kaszę gryczaną i podsmażyć przez chwilę. 
  2. Do kaszy dolać małą ilości wody, gotować mieszając aż płyn odparuje. Czynność powtarzać do momentu, aż kasza będzie miękka.
  3. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
  4. Do przestudzonej kaszy dodać pieczarki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  5. Przesianą mąkę wymieszać z olejem, dodać sól.  Do mąki wlać gorącą wodę i zarobić ciasto łyżką.
  6. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. pół godziny. 
  7. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm) i wyciąć kwadraty. 
  8. Nakładać nadzienie i zlepiać pierożki.
  9. Ugotować w osolonej wodzie.

Składniki

Pieczarki glazurowane:

  • 100 g niedużych pieczarek
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu
  • chili i sól do smaku

 

Warzywa marynowane:

  • 100 g cukinii
  • 2 rzodkiewki
  • 200 ml wody
  • 100 ml octu winnego
  • 100 g cukru

Przygotowanie

Pieczarki glazurowane:

  1. Na patelni rozgrzać olej. Na dużym ogniu smażyć pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą odparować nadmiar wody i się zrumienić. 
  2. Do pieczarek dodać ocet balsamiczny, miód i chili. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. Na końcu doprawić solą

 

Warzywa marynowane:

  1. Cukinię umyć, pokroić w cienkie, długie wstążki. Rzodkiewki umyć i przekroić na pół wzdłuż.
  2. W garnku, na małym ogniu zagotować wodę, cukier i ocet.
  3. Wstążki cukinii i rzodkiewki przełożyć do garnka z zalewą.
  4. Całość zostawić do ostygnięcia.

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności