Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami, pieczarkami glazurowanymi i marynowanymi warzywami
Autorkami przepisu są uczestniczki II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Julia i Julia są uczennicami Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Proces przygotowania
Roladka z piersi kurczaka z farszem z pieczarek:
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g pieczarek brunatnych
- 50 g cebuli
- 200 g szynki parmeńskiej
- 50 ml oleju
- sól, pieprz do smaku
-
Piersi z kurczaka naciąć po szerokości i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
-
Umyte pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kostkę.
-
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć przez chwilę, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
-
Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej tak, aby nieco nachodziły na siebie. Ułożyć na nich pierś kurczaka, a na nią wyłożyć farsz z pieczarek i uformować roladki.
-
Roladki rozwinąć z folii spożywczej i przełożyć na folię aluminiową i piec w temp. 180°C przez ok. 15 - 20 minut.
-
Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawić je na moment, by odpoczęło.
Pureé z marchewki:
- 200 g marchewki
- 50 g masła
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
-
Oczyszczoną i obraną marchew pokroić w nieregularną kostkę i ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła.
-
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
-
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek.
-
Dodać odsączoną marchewkę. Chwilę podsmażyć.
-
Zawartość patelni przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło i zblenderować do uzyskania jednolitej masy.
-
Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Sos śliwkowy:
-
Śliwki namoczyć w wywarze.
-
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na maśle.
-
Dodać wywar i śliwki. Gotować ok. 30 min.
-
Sos przecedzić przez sitko, przelać do rondelka, zredukować do odpowiedniej gęstości, doprawić do smaku i zagęścić zimnym masłem.
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami:
-
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać kaszę gryczaną i podsmażyć przez chwilę.
-
Do kaszy dolać małą ilości wody, gotować mieszając aż płyn odparuje. Czynność powtarzać do momentu, aż kasza będzie miękka.
-
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
-
Do przestudzonej kaszy dodać pieczarki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
-
Przesianą mąkę wymieszać z olejem, dodać sól. Do mąki wlać gorącą wodę i zarobić ciasto łyżką.
-
Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. pół godziny.
-
Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm) i wyciąć kwadraty.
-
Nakładać nadzienie i zlepiać pierożki.
-
Ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki glazurowane:
-
Na patelni rozgrzać olej. Na dużym ogniu smażyć pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą odparować nadmiar wody i się zrumienić.
-
Do pieczarek dodać ocet balsamiczny, miód i chili. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. Na końcu doprawić solą
Warzywa marynowane:
-
100 g cukinii
-
2 rzodkiewki
-
200 ml wody
-
100 ml octu winnego
-
100 g cukru
-
Cukinię umyć, pokroić w cienkie, długie wstążki. Rzodkiewki umyć i przekroić na pół wzdłuż.
-
W garnku, na małym ogniu zagotować wodę, cukier i ocet.
-
Wstążki cukinii i rzodkiewki przełożyć do garnka z zalewą.
-
Całość zostawić do ostygnięcia.
Obejrzyj film Julii i Julii! Zobacz jak wyglądał cały proces przygotowania tego dania :)