Risotto z pieczoną dynią hokkaido i pieczarkami

Risotto z pieczoną dynią hokkaido i pieczarkami

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego przygotowany wspólnie z Anną i Aleksandrą podczas warsztatów. 
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 160 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 640 ml rosołu
  • 2 szt szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego 
  • w kostkę
  • 250 g pieczarek
  • 30 g parmezanu
  • kilka łyżek oliwy
  • 20 g masła
  • skórka z połowy cytryny
  • 80 g białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka lub szczypta tymianku
  • 100 g mascarpone 
 
Do podania: 
  • pieczona dynia hokkaido
  • chipsy z jarmużu
  • pieczone orzechy laskowe 
  • płatki surowych pieczarek

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w cząstki i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste, przekładamy je do miseczki, a na patelnię dodajemy odrobinę oliwy i masło.
  2. Na patelni dusimy szalotkę tak, by była lekko zeszklona. Dodajemy seler naciowy, mieszamy, dodajemy ryż i mieszamy, podlewamy winem, dodajemy tymianek, mieszamy i odparowujemy wino.
  3. Następnie dodajemy bulion na 3–4 razy, za każdym razem delikatnie mieszamy, potrząsamy patelnią i dokładnie zagarniamy wszystkie ziarenka ryżu, tak by zawsze były przykryte płynem. Po ok. 20 minutach ryż powinien wchłonąć cały płyn. Wtedy możemy spróbować, czy jest już gotowy. Jeśli ziarenka ryżu wciąż trzymają strukturę, są sprężyste, a jednocześnie ugotowane – risotto jest gotowe.
  4. Teraz dodajemy pieczarki, mascarpone, tarty parmezan, skórkę z cytryny i świeżo mielony pieprz. Jeśli risotto jest zbyt zwarte, możemy dodać jeszcze odrobinę bulionu, by miało luźniejszą, gładką konsystencję.
  5. Risotto podajemy z ulubionymi dodatkami. My wybraliśmy: Pieczoną dynię hokkaido, chipsy z jarmużu, pieczone orzechy laskowe, płatki surowych pieczarek.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności