Risotto z pieczarkami z chipsem pieczarkowym i Emulsja z brązowej pieczarki

Risotto z pieczarkami z chipsem pieczarkowym i Emulsja z brązowej pieczarki

Danie przygotowane przez Mateusza i Wojciecha, uczniów Zespołu Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Mateusz Kowalski i Wojciech Manikowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne Dodatkowo

Składniki

  • 150 g ryżu arborio
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 0,5 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 4 łyżki masła
  • 50 g polskiego twardego sera RUBIN (starty)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, czarny pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyj, aby nie pozostały na nich żadne zabrudzenia, a następnie pokrój je  w plasterki. 
  2. Cebulę obierz łupin i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Czosnek obierz z łupin i  przeciśnij przez praskę lub posiekaj - drobno.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki masła, a  gdy się roztopi, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz cebulę.
  5. Warzywa podsmażaj na  małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  6. Gdy warzywa na patelni apetycznie się zarumienią, dodaj  wino, poczekaj aż odparuje, dodaj ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Po ok. 5  minutach całość zalej porcją bulionu, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni.
  8. Risotto z  pieczarkami gotuj na małym ogniu, mieszając je co 2-3 minuty. Za każdym razem gdy bulion  warzywny zostanie wchłonięty przez ryż, dodawaj jego następną porcję.
  9. Całe gotowanie  risotto z pieczarkami powinno trwać ok. 20 minut, po tym czasie powinno być ono miękkie.  Gotową potrawę ściągnij z palnika. 
  10. Risotto z pieczarkami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, następnie  dodaj starty rubin i pozostałe 2 łyżki masła. Całość starannie wymieszaj. Risotto z  pieczarkami podawaj obficie posypane posiekaną, świeżą natką pietruszki.
 

Składniki

 

Chipsy z pieczarki

  • 100 g pieczarek
  • 250 ml oleju do smażenia

Emulsja pieczarkowa

  • 150 ml oleju rzepakowego
    100 g ciemnych pieczarek
  • Sól, pieprz biały  

Przygotowanie

Chipsy z pieczarki

  1. W garnuszku rozgrzej olej, pokrój na drobne, równe plastry pieczarki, smażymy do uzyskania  chrupkości.

Emulsja pieczarkowa

  1. Do naczynia miksującego i grzejącego wlewamy olej,  pokrojone pieczarki, sól i pieprz.
  2. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach z opcją  podgrzewania przez ok. 10 minutach.
  3. Całość cedzimy przez gazie i sitko, przelewamy do  butelki i schładzamy.  
 
Danie składamy na talerzu posypując chipsami pieczarkowymi oraz polewamy emulsja,  dekorujemy świeżymi ziołami.

 

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności