Wybierz przepis
Danie główne
Dodatkowo
Składniki
-
150 g ryżu arborio
-
250 g pieczarek brązowych
-
0,5 szt. cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
1 litr bulionu warzywnego
-
50 ml białego wina
-
4 łyżki masła
-
50 g polskiego twardego sera RUBIN (starty)
-
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
Sól, czarny pieprz mielony
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie umyj, aby nie pozostały na nich żadne zabrudzenia, a następnie pokrój je w plasterki.
- Cebulę obierz łupin i pokrój w drobną kosteczkę.
- Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę lub posiekaj - drobno.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz cebulę.
- Warzywa podsmażaj na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
- Gdy warzywa na patelni apetycznie się zarumienią, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po ok. 5 minutach całość zalej porcją bulionu, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni.
- Risotto z pieczarkami gotuj na małym ogniu, mieszając je co 2-3 minuty. Za każdym razem gdy bulion warzywny zostanie wchłonięty przez ryż, dodawaj jego następną porcję.
- Całe gotowanie risotto z pieczarkami powinno trwać ok. 20 minut, po tym czasie powinno być ono miękkie. Gotową potrawę ściągnij z palnika.
- Risotto z pieczarkami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, następnie dodaj starty rubin i pozostałe 2 łyżki masła. Całość starannie wymieszaj. Risotto z pieczarkami podawaj obficie posypane posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Składniki
Chipsy z pieczarki
- 100 g pieczarek
- 250 ml oleju do smażenia
Emulsja pieczarkowa
-
150 ml oleju rzepakowego100 g ciemnych pieczarek
-
Sól, pieprz biały
Przygotowanie
Chipsy z pieczarki
- W garnuszku rozgrzej olej, pokrój na drobne, równe plastry pieczarki, smażymy do uzyskania chrupkości.
Emulsja pieczarkowa
- Do naczynia miksującego i grzejącego wlewamy olej, pokrojone pieczarki, sól i pieprz.
- Wszystko miksujemy na wysokich obrotach z opcją podgrzewania przez ok. 10 minutach.
- Całość cedzimy przez gazie i sitko, przelewamy do butelki i schładzamy.
Danie składamy na talerzu posypując chipsami pieczarkowymi oraz polewamy emulsja, dekorujemy świeżymi ziołami.