Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego

talerz
Risotto z pieczarkami  i parmezanem (2-3 porcje)
 
Składniki:
 
  • 160 ryżu arborio lub carnaroli
  • 640 rosołu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 250 g pieczarek
  • 30 g parmezanu
  • kilka łyżek oliwy
  • 20 g masła
  • skórka z połowy cytryny
  • 80 g białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka lub szczypta tymianku
  • 2 łyżki mascarpone
Przygotownie:
 
1. Pieczarki kroimy w cząstki i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste przekładamy je do miseczki, a na patelnie dodajemy odrobinę oliwy i masło.
2. Na patelni dusimy szalotkę tak, by była lekko zeszklona. Dodajemy seler naciowy, mieszamy, dodajemy ryż mieszamy, podlewamy winem, dodajemy tymianek, mieszamy i odparowujemy wino.
3. Następnie dodajemy bulion na 3-4 razy, za każdym razem delikatnie mieszamy, potrząsamy patelnią i dokładnie zagarniamy wszystkie ziarenka ryżu, tak by zawsze były przykryte płynem. Po ok 20 minutach ryż powinien wchłonąć cały płyn. Wtedy  możemy spróbować ryżu czy jest już gotowy, jeśli ziarenka ryżu wciąż trzymają strukturę, są sprężyste, a jednocześnie ugotowane risotto jest gotowe.
4. Teraz dodajemy pieczarki, mascarpone, tarty parmezan, skórkę z cytryny i świeżo mielony pieprz. Jeśli jest zbyt zwarte możemy dodać jeszcze odrobinę bulionu, by miało luźniejszą gładką konsystencje.  Gorące przykrywamy jeszcze na 2-3 min. by „naciągneło”.
5. Podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu, świeżo mielonym pieprzem i płatkami surowych pieczarek.
 
Przepis można obejrzeć również w formie filmu! 

Zobacz pozostałe przepisy

Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Polędwiczka a la Wellington
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
PIECZARKO- BURGER
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Krem pieczarkowy
Pieczarkowy „pokuczaj”
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Tatar z pieczarki brunatnej
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Zapiekanka z pieczarkami
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pieczarkowe Wybrzeże
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Bliny z pastami pieczarkowymi
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Domowe marynowane pieczarki
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką