Przepis na sos z pieczarek portobello

Przepis na sos z pieczarek portobello

Przepis Kamili Dumki na sos z pieczarek portobello zdobył 1. miejsce ex aequo w konkursie na danie z pieczarką. Aromatyczny i pełen głębi smaku sos zachwycił jury, podkreślając wyjątkowe walory tych grzybów.
Autor Kamila Dumka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 250 g pieczarek portobello,
  • średnia cebula, 3 ząbki czosnku,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do przyprawienia)
  • dwie łyżeczki suszonego lubczyku,
  • łyżka sosu sojowego i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Cebule oraz czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
  2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Podsmażyć kilka minut cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucić do wszystkiego pieczarki. Na tym etapie nie dodawać soli, aby pieczarki nie puściły wody.
  3. Kiedy pieczarki będą już przyrumienione, zalać wszystko mleczkiem kokosowym. Pogotować około 5-8 minut, aby zredukować sos.
  4. Po redukcji przyprawić sos lubczykiem, płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz sosem sojowym. Po spróbowaniu ewentualnie dodać trochę soli lub pieprzu do smaku.
  5. Smacznego! ????

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności