Składniki:
- 250 g pieczarek portobello,
- średnia cebula, 3 ząbki czosnku,
- puszka mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do przyprawienia)
- dwie łyżeczki suszonego lubczyku,
- łyżka sosu sojowego i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebule oraz czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Podsmażyć kilka minut cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucić do wszystkiego pieczarki. Na tym etapie nie dodawać soli, aby pieczarki nie puściły wody.
3. Kiedy pieczarki będą już przyrumienione, zalać wszystko mleczkiem kokosowym. Pogotować około 5-8 minut, aby zredukować sos.
4. Po redukcji przyprawić sos lubczykiem, płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz sosem sojowym. Po spróbowaniu ewentualnie dodać trochę soli lub pieprzu do smaku.
5. Smacznego!