Proziakowe zapiekanki

Proziakowe zapiekanki

Kiedy masz ochotę na domowe zapiekanki a nie masz w domu chleba, bułek czy solanki to idealnie sprawdzą się bułeczki sodowe – czyli proziaki. Wystarczy takie bułeczki rozciąć, nałożyć farsz pieczarkowy, zapiec w piekarniku i danie gotowe. Tanio i prosto a jak pysznie. I kolejny raz Pieczarka Ma Moc.    
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Bułeczki Dodatkowo

Składniki

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej ( może to być kefir lub kwaśna śmietana )
  • 1 jajko klasa "M"
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przepis na 6-8 sztuk

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite ale lekko klejące.
  2. Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm.
  3. Następnie możesz je pociąć na kwadraty lub wyciąć kółka.
  4. Gotowe placuszki przykryj ściereczką i zostaw na 15 - 20 min.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 - 200 stopni.
  6. Proziaki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowa półkę.
  7. Piecz ok 15 min. ale kontroluj ich pieczenie by się za mocno nie zrumieniły i dobrze upiekły. Ja co parę minut zmieniałam stronę - odwracałam je.

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek
  • 150 g sera żółtego
  • ketchup
  • garść szczypiorku
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy.
  4. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przekrojone bułeczki sodowe.
  6. Na bułeczki w miejscy rozkrojenia dajemy odrobinę startego sera żółtego a następnie farsz pieczarkowy i znów odrobinę sera.
  7. Na sam koniec po odrobinie polewamy bułeczki wytrąconą wodą z pieczarek.
  8. Gotowe zapiekanki stawiamy do piekarnika na ok. 10 min. który wcześniej rozgrzewamy do 200 - 220 stopni. Gdy ser się roztopi to zapiekanki są już gotowe.
  9. Wyjęte z piekarnika dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności