Zamknij
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności
Proziakowe zapiekanki
Proziakowe zapiekanki. Kiedy masz ochotę na domowe zapiekanki a nie masz w domu chleba, bułek czy solanki to idealnie sprawdzą się bułeczki sodowe – czyli proziaki. Wystarczy takie bułeczki rozciąć, nałożyć farsz pieczarkowy, zapiec w piekarniku i danie gotowe. Tanio i prosto a jak pysznie. I kolejny raz Pieczarka Ma Moc.
Składniki:
bułeczki sodowe „proziaki” 6-8 sztuk
przepis na bułeczki:
0.5 kg mąki pszennej 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej ( może to być kefir lub kwaśna śmietana ) 1 jajko klasa "M" 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki:
0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku tymianek 150 g sera żółtego
ketchup garść szczypiorku papier do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite ale lekko klejące. Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm. Następnie możesz je pociąć na kwadraty lub wyciąć kółka. Gotowe placuszki przykryj ściereczką i zostaw na 15 - 20 min. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 - 200 stopni. Proziaki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowa półkę. Piecz ok 15 min. ale kontroluj ich pieczenie by się za mocno nie zrumieniły i dobrze upiekły. Ja co parę minut zmieniałam stronę - odwracałam je.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.
Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przekrojone bułeczki sodowe. Na bułeczki w miejscy rozkrojenia dajemy odrobinę startego sera żółtego a następnie farsz pieczarkowy i znów odrobinę sera. Na sam koniec po odrobinie polewamy bułeczki wytrąconą wodą z pieczarek. Gotowe zapiekanki stawiamy do piekarnika na ok. 10 min. który wcześniej rozgrzewamy do 200 - 220 stopni. Gdy ser się roztopi to zapiekanki są już gotowe. Wyjęte z piekarnika dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.