Wybierz przepis
Bułeczki
Dodatkowo
Składniki
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej ( może to być kefir lub kwaśna śmietana )
- 1 jajko klasa "M"
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis na 6-8 sztuk
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite ale lekko klejące.
- Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm.
- Następnie możesz je pociąć na kwadraty lub wyciąć kółka.
- Gotowe placuszki przykryj ściereczką i zostaw na 15 - 20 min.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 - 200 stopni.
- Proziaki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowa półkę.
- Piecz ok 15 min. ale kontroluj ich pieczenie by się za mocno nie zrumieniły i dobrze upiekły. Ja co parę minut zmieniałam stronę - odwracałam je.
Składniki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- tymianek
- 150 g sera żółtego
- ketchup
- garść szczypiorku
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy.
- Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.
- Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przekrojone bułeczki sodowe.
- Na bułeczki w miejscy rozkrojenia dajemy odrobinę startego sera żółtego a następnie farsz pieczarkowy i znów odrobinę sera.
- Na sam koniec po odrobinie polewamy bułeczki wytrąconą wodą z pieczarek.
- Gotowe zapiekanki stawiamy do piekarnika na ok. 10 min. który wcześniej rozgrzewamy do 200 - 220 stopni. Gdy ser się roztopi to zapiekanki są już gotowe.
- Wyjęte z piekarnika dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.