Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Proziakowe zapiekanki

talerz
Proziakowe zapiekanki. Kiedy masz ochotę na domowe zapiekanki a nie masz w domu chleba, bułek czy solanki to idealnie sprawdzą się bułeczki sodowe – czyli proziaki. Wystarczy takie bułeczki rozciąć, nałożyć farsz pieczarkowy, zapiec w piekarniku i danie gotowe. Tanio i prosto a jak pysznie. I kolejny raz Pieczarka Ma Moc.

Składniki:
 
bułeczki sodowe „proziaki” 6-8 sztuk

przepis na bułeczki:
 
0.5 kg mąki pszennej
1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej ( może to być kefir lub kwaśna śmietana )
1 jajko klasa "M"
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatki:

0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
tymianek
150 g sera żółtego

ketchup
garść szczypiorku
papier do pieczenia
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite ale lekko klejące. Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm. Następnie możesz je pociąć na kwadraty lub wyciąć kółka. Gotowe placuszki przykryj ściereczką i zostaw na 15 - 20 min. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 - 200 stopni. Proziaki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowa półkę. Piecz ok 15 min. ale kontroluj ich pieczenie by się za mocno nie zrumieniły i dobrze upiekły. Ja co parę minut zmieniałam stronę - odwracałam je.

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.

Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przekrojone bułeczki sodowe. Na bułeczki w miejscy rozkrojenia dajemy odrobinę startego sera żółtego a następnie farsz pieczarkowy i znów odrobinę sera. Na sam koniec po odrobinie polewamy bułeczki wytrąconą wodą z pieczarek. Gotowe zapiekanki stawiamy do piekarnika na ok. 10 min. który wcześniej rozgrzewamy do 200 - 220 stopni. Gdy ser się roztopi to zapiekanki są już gotowe. Wyjęte z piekarnika dekorujemy ketchupem i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.
 
 

Zobacz pozostałe przepisy

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką