Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą

talerz
Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
 
Danie powstało podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez naszego mistrza, Grzegorza Łapanowskiego. Warsztaty były częścią nagrody w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma Moc” i odbyły się z udziałem zwycięzców I miejsca – Patryka i Damiana z Krakowa. Chłopcy są uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie.
 
 
Proces przygotowania:
 
Składniki:
 
  • 2 duże pieczarki 
  • 3 grube plastry dyni (najlepiej piżmowej)
  • 150 g ugotowanej brązowej soczewicy
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 2 pieczarki drobno pokrojone
  • Łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 4 liście kapusty – włoskiej lub stożkowej
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
 
Przygotowanie:
 
1. Szalotkę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki podsmaż na mocno rozgrzanej patelni 
ze szczyptą soli.
2. Dodaj czosnek, tymianek podsmaż chwilę. Podlej białym winem. Odparuj. Dopraw solą, pieprze i natką pietruszki. Wystudź.
3. Obrane plastry – dyski z dyni piżmowej natrzyj solą i oliwą i piecz w piecu nagrzanym do 180 C do lekkiej karmelizacji i miękkości.
4. 2 pieczarki pokrój na 4 i obsmaż na złoto na patelni ze szczyptą soli.
5. Liście kapusty obgotuj do miękkości.
6. Miseczkę wyłóż folią spożywczą, a następnie obgotowanym liściem kapusty. Na dnie ułóż pieczarkę, na niej plaster dyni, a na dyni soczewicę. Kapustę zwiń jak kopertę. W miseczce, jakbyś chciał/a zwinąć gołąbka. Pakunek schłodź by związał.
7. Z ciasta francuskiego wytnij koło większe o kilka centymetrów niż miseczka. „Gołąbka” ułóż płaską częścią na cieście. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego i szczelnie zaklej boki. Ciasto dokładnie nasmaruj rozbełtanym jajkiem.
8. Przed pieczeniem możesz je dekoracyjnie naciąć.
9. Piecz w 210°C przez ok 25-30 min.
10. Podawaj z gęstym jogurtem i lekką sałatką.

 

Smacznego! 

 

Kliknij i obejrzyj film z warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego.

Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Maria i Hubert z Ełku. 

Zobacz pozostałe przepisy

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Domowe marynowane pieczarki
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką