Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Danie powstało podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez naszego mistrza, Grzegorza Łapanowskiego. Warsztaty były częścią nagrody w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Pieczarka ma Moc” i odbyły się z udziałem zwycięzców I miejsca – Patryka i Damiana z Krakowa. Chłopcy są uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie.
Proces przygotowania:
Składniki:
-
2 duże pieczarki
-
3 grube plastry dyni (najlepiej piżmowej)
-
150 g ugotowanej brązowej soczewicy
-
2 szalotki
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki masła
-
100 ml białego wina
-
2 pieczarki drobno pokrojone
-
Łyżeczka tymianku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
Sól, pieprz
-
4 liście kapusty – włoskiej lub stożkowej
-
1 op. ciasta francuskiego
-
1 jajko
Przygotowanie:
1. Szalotkę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki podsmaż na mocno rozgrzanej patelni
ze szczyptą soli.
2. Dodaj czosnek, tymianek podsmaż chwilę. Podlej białym winem. Odparuj. Dopraw solą, pieprze i natką pietruszki. Wystudź.
3. Obrane plastry – dyski z dyni piżmowej natrzyj solą i oliwą i piecz w piecu nagrzanym do 180 C do lekkiej karmelizacji i miękkości.
4. 2 pieczarki pokrój na 4 i obsmaż na złoto na patelni ze szczyptą soli.
5. Liście kapusty obgotuj do miękkości.
6. Miseczkę wyłóż folią spożywczą, a następnie obgotowanym liściem kapusty. Na dnie ułóż pieczarkę, na niej plaster dyni, a na dyni soczewicę. Kapustę zwiń jak kopertę. W miseczce, jakbyś chciał/a zwinąć gołąbka. Pakunek schłodź by związał.
7. Z ciasta francuskiego wytnij koło większe o kilka centymetrów niż miseczka. „Gołąbka” ułóż płaską częścią na cieście. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego i szczelnie zaklej boki. Ciasto dokładnie nasmaruj rozbełtanym jajkiem.
8. Przed pieczeniem możesz je dekoracyjnie naciąć.
9. Piecz w 210°C przez ok 25-30 min.
10. Podawaj z gęstym jogurtem i lekką sałatką.
Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięli udział zwyciężczynie miejsca III w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Maria i Hubert z Ełku.