Wybierz przepis
Ciasto pierogowe
Farsz pieczarkowy
Dodatkowo
Składniki
- 2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
- ok. 1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
- 3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
- solidna szczypta soli
Przygotowanie
- Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut.
- Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło.
- Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką.
- Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.
Składniki
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania ( na większe lub mniejsze plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach ).
- Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto.
- Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu.
- Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz tymiankiem do smaku.
- Odstawiamy by przestygło.
Składniki
- masło
- podsmażone plasterki pieczarek
Przygotowanie
- Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko.
- Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki.
- Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy masełkiem oraz dekorujemy podsmażonymi plasterkami pieczarek. Smacznego!