Dziś chcę Wam pokazać pierogi z farszem z pieczarek. Są proste w wykonaniu, bardzo pyszne i aromatyczne. Tak niewiele potrzeba by stworzyć świetne danie, a tu Pieczarka Ma Moc i gra pierwsze skrzypce.
Składniki:
ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
solidna szczypta soli
farsz pieczarkowy:
1 kg pieczarek
1 średnia cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
omasta:
masło
podsmażone plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Ciasto:
Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.
Farsz:
Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania ( na większe lub mniejsze plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach ). Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz tymiankiem do smaku. Odstawiamy by przestygło.
Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy masełkiem oraz dekorujemy podsmażonymi plasterkami pieczarek. Smacznego!