Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami to pomysł na pyszne pierogi które jednocześnie są bardzo pożywne.
Farsz z kaszy i pieczarek świetnie się razem komponuje, a by nieco związać farsz ze sobą dodaję trochę utartego sera żółtego.
2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
ok.1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
solidna szczypta soli
farsz z kaszy gryczanej i pieczarek:
ok. 2 szklani ugotowanej kaszy gryczanej
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
50 g utartego sera żółtego na drobnych oczkach
Farsz:
Pieczarki oczyścić i pokroić – nie za drobno i nie za grubo. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Odstawiamy by przestygło. Kolejno dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy.
Ciasto:
Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę
świetnie się na takim cieście pracuje.
Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy złociście zrumienioną cebulką na oleju.
Smacznego! <3