Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście

Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście

Przepis na pieczarkowe uszka w jajecznym cieście zdobył 1. miejsce w konkursie na danie z pieczarką, zachwycając smakiem i oryginalnym wykonaniem. Ciasto jajeczne jest bardzo dobre w obróbce po uprzednim odpoczynku po jego wyrobieniu, uszka zlepią się bez problemu, a w smaku wychodzą naprawdę pyszne! 
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Farsz Ciasto

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto.
  3. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np.do wzbogacenia smaku barszczu.
  4. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
  5. Kolejno dodajemy tymianek oraz bułkę tartą.
  6. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku.
  7. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka klasa "L"
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

 

WAŻNE BY NA KAŻDE 100g MĄKI DAĆ 1 JAJKO

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajek, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
  2. Odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min. owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia.
  3. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić uszka.
  4. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną + ok 2 min. po wypłynięciu. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie by się nie posklejały.
  5. Możemy też zamrozić takie ugotowane lub sparzone we wrzątku albo mrozić surowe nie ugotowane, układając najpierw na desce do zamrożenia, a potem zamrożone z deski przełożyć do woreczków do mrożenia.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności