Ciasto jajeczne jest bardzo dobre w obróbce po uprzednim odpoczynku po jego wyrobieniu, uszka zlepią się bez problemu, a w smaku wychodzą naprawdę pyszne!
Potrzebujemy:
400 g mąki pszennej
4 duże jajka klasa "L"
szczypta soli
1 łyżka oleju
WAŻNE BY NA KAŻDE 100g MĄKI DAĆ 1 JAJKO
farsz:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
3-4 łyżki bułki tartej
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np.do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Kolejno dodajemy tymianek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Z mąki, jajek, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
Odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min. owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić uszka. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną + ok 2 min. po wypłynięciu. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie by się nie posklejały. Możemy też zamrozić takie ugotowane lub sparzone we wrzątku albo mrozić surowe nie ugotowane, układając najpierw na desce do zamrożenia, a potem zamrożone z deski przełożyć do woreczków do mrożenia.