Wybierz przepis
Farsz
Ciasto
Składniki
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto.
- Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np.do wzbogacenia smaku barszczu.
- Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
- Kolejno dodajemy tymianek oraz bułkę tartą.
- Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku.
- Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 4 duże jajka klasa "L"
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
WAŻNE BY NA KAŻDE 100g MĄKI DAĆ 1 JAJKO
Przygotowanie
- Z mąki, jajek, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
- Odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min. owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić uszka.
- Gotowe uszka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną + ok 2 min. po wypłynięciu. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie by się nie posklejały.
- Możemy też zamrozić takie ugotowane lub sparzone we wrzątku albo mrozić surowe nie ugotowane, układając najpierw na desce do zamrożenia, a potem zamrożone z deski przełożyć do woreczków do mrożenia.