Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- makaron spaghetti
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól, pieprz
- tymianek
- 50 ml śmietanki kremówki 30 %
- posiekany świeży koperek
- posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno w kostkę siekamy.
- Wrzucamy na dużą patelnie z niewielką ilością oleju i podsmażamy chwilkę aby się zeszkliła a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.
- Całość razem dusimy na średnim ogniu, po czym wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Dusimy do momentu aż sos się nam lekko zagęści i odstawiamy z ognia.
- Makaron gotujemy al’dente. Ugotowany gorący makaron przekładamy do patelni z sosem i dokładnie wszystko razem mieszamy wraz z 2-3 łyżkami wody od makaronu.
- Gotowy makaron wykładamy na talerz i posypujemy obficie posiekanym świeżym koperkiem oraz posiekaną natką pietruszki.