Pieczarkowe Marzenie

Pieczarkowe Marzenie

Danie, zajęło pierwsze miejsce w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka Ma Moc” dla klas gastronomicznych.  Autorami tego dania są Patryk Podsiadło i Damian Marut, utalentowani uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie.
Autor Patryk Podsiadło i Damian Marut
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Polędwiczka wieprzowa w musie pieczarkowym Zapiekanka Gratin Aromatyczny sos pieczarkowy Oliwa aromatyzowana Siano

Składniki

  • polędwiczka 500g
  • pieczarki 100g
  • filet z kurczaka 150g
  • śmietanka 30% 150g
  • jajko 1szt
  • brendy 80g
  • cebula30g
  • sok z pomaranczy i cytryny 40g
  • skórka z pomaranczy 10g
  • tymianek, rozmaryn,czosnek 8g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę oczyścić z błon. Pokroic na 5cm kawałki.
  2. Dodać sok z cytryny i z pomarańczy dodać sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek.
  3. Zostawić do zamarynowania na 2 h.
  4. Cebule i pieczarki pokroic i podmazyc oraz zalać brendy.
  5. Filet z kurczaka zblendowac z smietanka, jajkiem, pieczarkami i cebula podsmazoną.Uformowac nasz mus z poledwiczke w kształt kuli i piec na parze w 100 stopniach przez 35 minut.

Składniki

  • ziemniaki 500g
  • rozmaryn, tymianek 10g
  • cebula 100g
  • pieczarki 200g
  • sól,pierz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzeć na mandolinie.
  2. Śmietanę zagotować.
  3. Cebulę  pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do zredukowanej  śmietany .Dodać z krojone w plasterki ziemniaki i gotować  przez około 5 min .
  4. Przełożyć do foremki. Zapiekać około 0,5 h  w 160 stopniach. Po tym czasie pieczenia wyciągnąć i schłodzić.
  5. Opalić  palnikiem.

Składniki

  • pieczarka 400g
  • smietanka 36% 70g
  • wywar wołowy 150g
  • cebula 50g
  • sól, pierz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
  2. Dodać pokrojone  w grube plastry pieczarki.
  3. Podlać wywarem wołowym i dusić.
  4. Na sam koniec podlać śmietana i zblendować.
  5. Przetrzeć przez grube sito.

Składniki

  • oliwa z oliwek 200g 
  • czosnek niedzwiedzi 60g 
  • natka pietruszki 60g 
  • sól, pierz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zblendować oraz podgrzać do 80  stopni.
  2. Pozostawić do odzielenia czystej oliwy.

Składniki

  • burak 50g 
  • pieczarka 50g 
  • olej 150g

Przygotowanie

  1. Składniki pokroic w julienne.
  2. Rozgrzć olej i powoli smażyć nasze warzywa.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności