Wybierz przepis
Polędwiczka wieprzowa w musie pieczarkowym
Zapiekanka Gratin
Aromatyczny sos pieczarkowy
Oliwa aromatyzowana
Siano
Składniki
- polędwiczka 500g
- pieczarki 100g
- filet z kurczaka 150g
- śmietanka 30% 150g
- jajko 1szt
- brendy 80g
- cebula30g
- sok z pomaranczy i cytryny 40g
- skórka z pomaranczy 10g
- tymianek, rozmaryn,czosnek 8g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyścić z błon. Pokroic na 5cm kawałki.
- Dodać sok z cytryny i z pomarańczy dodać sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek.
- Zostawić do zamarynowania na 2 h.
- Cebule i pieczarki pokroic i podmazyc oraz zalać brendy.
- Filet z kurczaka zblendowac z smietanka, jajkiem, pieczarkami i cebula podsmazoną.Uformowac nasz mus z poledwiczke w kształt kuli i piec na parze w 100 stopniach przez 35 minut.
Składniki
- ziemniaki 500g
- rozmaryn, tymianek 10g
- cebula 100g
- pieczarki 200g
- sól,pierz do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki zetrzeć na mandolinie.
- Śmietanę zagotować.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do zredukowanej śmietany .Dodać z krojone w plasterki ziemniaki i gotować przez około 5 min .
- Przełożyć do foremki. Zapiekać około 0,5 h w 160 stopniach. Po tym czasie pieczenia wyciągnąć i schłodzić.
- Opalić palnikiem.
Składniki
- pieczarka 400g
- smietanka 36% 70g
- wywar wołowy 150g
- cebula 50g
- sól, pierz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
- Dodać pokrojone w grube plastry pieczarki.
- Podlać wywarem wołowym i dusić.
- Na sam koniec podlać śmietana i zblendować.
- Przetrzeć przez grube sito.
Składniki
- oliwa z oliwek 200g
- czosnek niedzwiedzi 60g
- natka pietruszki 60g
- sól, pierz do smaku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zblendować oraz podgrzać do 80 stopni.
- Pozostawić do odzielenia czystej oliwy.
Składniki
- burak 50g
- pieczarka 50g
- olej 150g
Przygotowanie
- Składniki pokroic w julienne.
- Rozgrzć olej i powoli smażyć nasze warzywa.