Pieczarkowa fasolka po bretońsku. Pyszne i syte danie jednogarnkowe wzbogacone o dodatek pieczarek, które świetnie się tu komponują.
Składniki:
1 kg namoczonej fasoli " JAŚ "
0.5 kg kiełbasy
1 średnia cebulka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 świeża czerwona papryka
1 mała marchewka
0.5 kg pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1 solidna łyżka majeranku
1 łyżka miodu gryczanego
sól, pieprz
3 - 4 szklanki wody
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
zasmażka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Namoczoną fasolę przez noc zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w pół talarki kiełbaskę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebule oraz kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz pozostałe składniki jak sos sojowy, miód, oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu gotujemy jakieś 10 - 15 min. Pod sam koniec dodajemy zasmażkę i jeszcze z 5 min gotujemy i gotowe.