Pieczarki w sosie w towarzystwie polędwiczki wieprzowej z szyszkami z batatów i puree z zielonego groszku

Pieczarki w sosie w towarzystwie polędwiczki wieprzowej z szyszkami z batatów i puree z zielonego groszku

Danie przygotowane przez Adama i Mateusza, uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 imienia Adama Chętnika w Ostrołęce, na III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.  
Autor Adam Pawłoski i Mateusz Rutkowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Pieczarki w sosie z białego wina Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowym Puree z zielonego groszku z miętą Szyszka z batatów Tiul jadalny

Składniki

  • 200 g Pieczarki - biała i portobello  
  • Szczypior mini 
  • Gałązka rozmarynu 
  • Pieprz Sól  
  • Cebula biała 
  • 30 ml Śmietanka 30% 
  • 50 ml Wino białe wytrawne

     

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Na patelni skrapiamy trochę olejem i smażymy do momentu aż złapie trochę glazurę.
  3. Dajemy pieczarki pokrojone w różne kształty następnie czekamy aż się trochę przesmażyć dodajemy, trochę wina a następnie czekamy do odparowania
  4. Pod koniec smażenia dodajemy masło i łyżkę śmietanki 
  5. Na koniec  dajemy gałązkę rozmarynu i doprawiamy do smaku

 

Pieczarki białe i portobello wniosły do naszego dania różnorodność smaku i tekstury. Pieczarki białe, delikatniejsze i subtelne, wzbogaciły sos o lekkie, ziemiste nuty, które dobrze komponowały się z winem. Portobello, o intensywniejszym, głębszym smaku i mięsistej konsystencji, nadały potrawie większej wyrazistości i ciężaru, tworząc harmonijną całość z białym winem. Dzięki różnym gatunkom pieczarek, danie zyskało złożoność, a każdy kęs był pełen smaku.

Składniki

  • 200 g polędwiczki wieprzowej  
  • 100 g pierś z kurczaka  
  • 20 ml Śmietanka 30 % 
  • Oliwa z papryki  
  • Rozmaryn  
  • Czosnek 
  • 25g Masło   
  • sól, pieprz

     

Przygotowanie

  1. Polędwiczka oczyścić, doprawić solą i pieprzem, oliwa paprykowa , rozmarynem i czosnkiem.  
  2. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zaciskając dwa końce, by utworzyć coś na kształt cukierka, odstawić do lodówki.  
  3. W międzyczasie oczyścić pierś z kurczaka, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić i zblendować ze śmietanka 30% 
  4. Gładka masę rozprowadzić za pomocą szpatułki, a na środek nałożyć na środek polędwiczkę i zwinąć w podobny sposób jak wcześniej.  
  5. Wstawić do pieca nagrzanego do 100°C na funkcję parowania, z pomocą nam przyjdzie sonda.
  6. Po osiągnięciu temperatury 56 stopni wycigamy z pieca mięso i przesmażamy na rozgrzanym oleju paprykowym z masłem, na koniec dzielimy na porcje.

     

Składniki

  • 100 g groszku mrożonego  
  • 30 ml Śmietanka 30% 
  • sól, pieprz 
  • mięta  

     

Przygotowanie

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzucić groszek.
  2. Gotować do miękkości, odcedzić, dodać mięte, zblendować i w razie potrzeby przetrzeć przez sito.
  3. Dodać masło, jeśli puree będzie za gęste, należy dolać ciepłej śmietanki.

 

Składniki

  • 100 g batatów   
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ Jajka 
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej 
  • Olej rzepakowy ( do smażenia ) 

 

Przygotowanie

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną i czystą batata
  2. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować do miękkości
  3. Odcedzić, rozgnieść, uformować kulki w wielkości 2 cm
  4. Panierować mąka, jajko, bułka tarta 
  5. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju

 

Składniki

  • 10 g mąki pszennej
  • 40 g oleju 
  • 90 g wody 

Przygotowanie

  1. Zmieszać wszystkie składniki, wylać na suchą rozgrzana  patelnię, zdjąć delikatnie
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności