Pieczarka faszerowana kaczką

Pieczarka faszerowana kaczką

Autorkami przepisu są uczestniczki I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Zuzia i Oliwia są uczennicami Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia zawodowego w Zielonej Górze.  
Autor Oliwia Żurawska i Zuzanna Mielczarek
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 2 szt pieczarek
  • szczypiorek
  • 2 oscypki

Farsz

  • 190 g fileta z kaczki
  • posiekane ogonki pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek siekanego czosnku

Fuczki

  • 125 g kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz

Konfitura

  •  200 g żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Kaczkę obsmażamy na suchej patelni zaczynając od strony skóry. Następnie mielimy mięso, dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, masło oraz przyprawiamy do smaku.
  2. Do rondelka wsypujemy żurawinę, dodajemy wodę oraz miód i gotujemy do rozpadu owoców, powstania konfitury.
  3. Przeprowadzamy obróbkę wstępną pieczarek. Na dół kładziemy łyżeczkę konfitury i przykrywamy farszem z kaczki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180℃, po 7 minutach dodajemy ser i zapiekamy kolejne 5 minut.
  4. W misie mieszamy razem posiekaną kapustę, jajko, mleko oraz mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  5. Układamy fuczki na talerz, kładziemy na nie naszą pieczarkę, polewamy konfiturą oraz ozdabiamy szczypiorkiem.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności