Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
2 szt pieczarek
-
szczypiorek
-
2 oscypki
Farsz
-
190 g fileta z kaczki
-
posiekane ogonki pieczarek
-
1 łyżeczka masła
-
sól i pieprz
-
1 ząbek siekanego czosnku
Fuczki
-
125 g kapusty kiszonej
-
1 jajko
-
90 g mąki
-
50 ml mleka
-
sól, pieprz
Konfitura
-
200 g żurawiny
-
2 łyżki miodu
-
3 łyżki wody
Przygotowanie
- Kaczkę obsmażamy na suchej patelni zaczynając od strony skóry. Następnie mielimy mięso, dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, masło oraz przyprawiamy do smaku.
- Do rondelka wsypujemy żurawinę, dodajemy wodę oraz miód i gotujemy do rozpadu owoców, powstania konfitury.
- Przeprowadzamy obróbkę wstępną pieczarek. Na dół kładziemy łyżeczkę konfitury i przykrywamy farszem z kaczki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180℃, po 7 minutach dodajemy ser i zapiekamy kolejne 5 minut.
- W misie mieszamy razem posiekaną kapustę, jajko, mleko oraz mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Układamy fuczki na talerz, kładziemy na nie naszą pieczarkę, polewamy konfiturą oraz ozdabiamy szczypiorkiem.