Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
-
150 g dobrej jakości surowej białej kiełbasy
-
400 g pieczarek
-
200 g śmietanki
-
100 g bulionu
-
2 szalotki
-
3 łyżki oliwy
-
50 g masła
-
150 ml białego wina
-
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
-
3 ząbki czosnku
-
Sól, pieprz – do smaku
Do podania:
-
60 g parmezanu
-
Natka pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka, podziel na kawałki wielkości kęsa.
- Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż podgrzybki ze szczyptą soli.
- Na osobnej patelni na oliwie obsmaż cząstki kiełbasy do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.
- Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.
- Dodaj bulion i pieczarki, duś ok. 15 min, dodaj śmietankę, podduś jeszcze moment.
- Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Smacznego!

