Pappardelle z sosem z białej kiełbasy, koprem włoskim i pieczarkami

Pappardelle z sosem z białej kiełbasy, koprem włoskim i pieczarkami

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego przygotowany wspólnie z Lilianną i Thomasem podczas warsztatów.  
Autor Grzegorz Łapanowski
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 150 g dobrej jakości surowej białej kiełbasy
  • 400 g pieczarek 
  • 200 g śmietanki
  • 100 g bulionu 
  • 2 szalotki 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 50 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz – do smaku 
 
Do podania: 
 
  • 60 g parmezanu
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka, podziel na kawałki wielkości kęsa.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż podgrzybki ze szczyptą soli. 
  3. Na osobnej patelni na oliwie obsmaż cząstki kiełbasy do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.
  4. Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.
  5. Dodaj bulion i pieczarki, duś ok. 15 min, dodaj śmietankę, podduś jeszcze moment.
  6. Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.

 

Smacznego!

Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności