Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki lubimy pod każdą postacią. Dziś z pieczarkami i serem żółtym. Pomysł na szybki i prosty obiad :)            
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 50 g masła
  • 600 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 600 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 200 g sera żółtego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto na naleśniki (10 szt.)

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i studzimy. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli, całość miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodajemy więcej mleka. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut.
  2. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy i rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Chochlą odmierzamy porcję na naleśnika. Równomiernie wylewamy na patelnię, tak by masa pokryła całą jej powierzchnię. Kiedy ciasto z wierzu się zetnie naleśnika odwracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Naleśniki powinny być cienkie.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę, mniejsze w talarki. Nagrzewamy patelnię i
    wlewamy oliwę. Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone
    pieczarki. Dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.Pieczarki smażymy bez przykrycia, do
    momentu aż grzyby zmienią kolor na lekko brązowy a nadmiar płynu odparuje. Gotowy farsz
    przekładamy do innego naczynia, studzimy.
    Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Środek każdego naleśnika posypujemy startym serem i kładziemy około dwie/trzy łyżki farszu, zawijamy
    w rulonik. Takie naleśniki są już gotowe do zjedzenia.
    Smacznego :)

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności