Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 50 g masła
- 600 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 600 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 200 g sera żółtego
- oliwa
- sól
- pieprz
- Ciasto na naleśniki (10 szt.)
Przygotowanie
- Masło roztapiamy i studzimy. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli, całość miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodajemy więcej mleka. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut.
- Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy i rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Chochlą odmierzamy porcję na naleśnika. Równomiernie wylewamy na patelnię, tak by masa pokryła całą jej powierzchnię. Kiedy ciasto z wierzu się zetnie naleśnika odwracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Naleśniki powinny być cienkie.
-
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę, mniejsze w talarki. Nagrzewamy patelnię iwlewamy oliwę. Cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojonepieczarki. Dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.Pieczarki smażymy bez przykrycia, domomentu aż grzyby zmienią kolor na lekko brązowy a nadmiar płynu odparuje. Gotowy farszprzekładamy do innego naczynia, studzimy.Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
-
Środek każdego naleśnika posypujemy startym serem i kładziemy około dwie/trzy łyżki farszu, zawijamyw rulonik. Takie naleśniki są już gotowe do zjedzenia.Smacznego :)