Najlepsza domowa pizza. Ciasto jest puszyste i delikatne.
Składniki:
( przepis na 2 - 3 pizze w blaszce rozmiarów 37 cm x 26 cm )
ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
450 ml letniej - ciepłej wody
Dodatki:
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
mieszanka przypraw włoskich
0.5 kg duszonego / smażonego lub pieczonego kurczaka
papryka zielona i czerwona
trochę posiekanego szczypiorku
sos pomidorowy do posmarowania ciasta
300 g startego sera żółtego
ketchup
sos czosnkowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – ( jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min. pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto ), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni ( u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu )
Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki. Blaszkę oprósz delikatnie mąką i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowego, posyp mieszanką ziół włoskich i odrobiną sera żółtego a na nim rozłóż równomiernie wcześniej przygotowane dodatki a na końcu posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w którym pieczemy ok. 15 – 20 min. aż spód ciasta delikatnie się zarumieni a ser dobrze rozpuści. Gotową pizzę wyciągnij polej sosem czosnkowym i ketchupem a z pozostałymi częściami ciasta i dodatkami postępuj tak samo.