Wybierz przepis
Ciasto
Dodatkowo
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 ml letniej - ciepłej wody
Przygotowanie
- Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – ( jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min.
- Pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto ), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką.
- Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia.
Składniki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- mieszanka przypraw włoskich
- 0.5 kg duszonego / smażonego lub pieczonego kurczaka
- papryka zielona i czerwona
- trochę posiekanego szczypiorku
- sos pomidorowy do posmarowania ciasta
- 300 g startego sera żółtego
- ketchup
- sos czosnkowy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni (u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu)
- Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 3 części.
- Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki.
- Blaszkę oprósz delikatnie mąką i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowego, posyp mieszanką ziół włoskich i odrobiną sera żółtego a na nim rozłóż równomiernie wcześniej przygotowane dodatki a na końcu posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w którym pieczemy ok. 15 – 20 min. aż spód ciasta delikatnie się zarumieni a ser dobrze rozpuści.
- Gotową pizzę wyciągnij polej sosem czosnkowym i ketchupem a z pozostałymi częściami ciasta i dodatkami postępuj tak samo.