Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku

Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku

Pomysł na pyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe. Dodatek pieczarek i aromatycznego koperku świetnie podkreślają smak tej lekkiej potrawy. 
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki )
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 główka świeżej młodej kapusty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta cząbru

Przygotowanie

  1. Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb.
  2. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy.
  4. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach, siekamy, następnie wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem.
  5. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie mieszamy.
  6. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
  7. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy.
  8. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić.
  9. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.
 

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności