Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki )
- 0,5 kg pieczarek
- 1 główka świeżej młodej kapusty
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
- szczypta cząbru
Przygotowanie
- Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb.
- Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy.
- Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach, siekamy, następnie wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem.
- Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie mieszamy.
- W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
- Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy.
- Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić.
- Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.