Lasagne z pieczarkami, białą kiełbasą, koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Właśnie to danie zostało przygotowane w trakcie warsztatów poprowadzonych przez naszego miestrza - Grzegorza Łapanowskiego, w których w ramach nagrody wzięły udział zwyciążczynie miejsca I w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Pieczarka ma Moc" - Dominika i Zofia z Lidzbarku Warmińskiego.
Proces przygotowania:
Ciasto na makaron
-
300 g mąki 00
-
3 jajka
-
Szczypta soli
-
Łyżka oliwy
- Zrób ciasto makaronowe. Wymieszaj jaja ze szczyptą soli, i łyżką oliwy. Utrzep je widelcem.
- Z mąki zrób kopczyk, a w nim przy pomocy miseczki zrób wgłębienie – wlej do niego masę jajową. Powoli zarabiaj ciasto widelcem wciąż wkręcając mąkę.
- Kiedy już połączysz całą mąkę z jajami zacznij wyrabiać gładkie ciasto przez kilkanaście minut, zawiń je szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
- Po tym czasie wałkuj je – najlepiej na maszynie. Złóż na pół, wałkuj ponownie, złóż ponownie i znowu wałkuj. Powróż tę czynność kilkukrotnie – tę czynnośćnazywamy laminacją pomaga ona uczynić ciasto gładkim i elastycznym.
- Wałkuj aż będzie cieniutkie, faszeruj i klej pierogi. Gdyby było ciut suche możesz zwilżyć krańce ciasta odrobiną wody przy pomocy pędzelka. (Ciasto możesz też zrobić w termomixie i jest to najszybsza opcja)
Ragu z białej kiełbasy z koprem włoskim
-
300 g dobrej białej surowej kiełbasy
-
200 g pieczarek
-
200 g passaty pomidorowej
-
200 g bulionu
-
1 cebula
-
3 łyżki oliwy
-
2 łyżki masła
-
150 ml białego wina
-
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
-
3 ząbki czosnku
-
Sól, pieprz
-
60 g parmezanu
-
1 kulka mozzarelli
-
300 g beszamelu
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka i podziel na kawałki wielkości kęsa.
-
Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż pieczarki ze szczyptą soli.
-
Na osobnej patelni na oliwie obsmaż cząstki kiełbasy do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.
-
Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.
-
Dodaj pomidory, bulion i pieczarki i duś ok. 25 min.
-
Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
-
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i beszamelem. Układaj warstwę
blanszowanego i osuszonego makaronu. Gulasz z kiełbasy i pieczarek, beszamel, parmezan i tak kolejno, kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to powinna być mozzarellą i parmezan i do pieca 180 C ok 40 min. + dodatkowy czas na zapiekanie z góry - na złoto i do chrupkości! Palce lizać!
Beszamel
- Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim mąkę mieszając do czasu do czasu. Smaż ok 2-3 min.
- W rondelku podgrzej mleko. Mleko dodaj do zasmażki cały czas mieszając.
- Sos doprowadź do wrzenia. Mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, parmezanem, gałką i skórką z cytryny.
Smacznego! :)
Kliknij i obejrzyj film z warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego.