Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki fileta z łososia 
  • lub pstrąga łososiowego 80-120 g
  • 1  mała kapusta stożkowa lub młoda kapusta
  • 250 g pieczarek
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wina
  • 300 ml niesolonego bulionu wege lub z kurczaka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 op. Ciasta francuskiego
  • 1 jajko

 

Farsz
Kapustę drobno szatkujemy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kiedy tłuszcz jest gorący dodajemy pieczarki, szczyptę soli i czekamy bez mieszania, aż pieczarki uzyskają złotą barwę. Po tym czasie mieszamy je i dosmażamy z drugiej strony. Następnie dodajemy kapustę, liść i ziele, ponownie delikatnie solimy, dodajemy masło i dusimy, aż kapusta trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

W dalszej kolejności dodajemy wino, odparowujemy, a następnie bulion i gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a płyn prawie w całości odparuje. Całość doprawiamy pieprzem i ew. solą (z nią warto uważać bo wygotowany bulion sam jest ciut słony). Tak powstały farsz studzimy.

 

Kulebiak
Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim kilka łyżek farszu – dokładnie wielkości fileta. Na to układamy rybę i ponownie farsz.  Całość zawijamy w ciasto francuskie i szczelnie zaklejamy.  Czynność powtarzamy czterokrotnie. Tak powstałe paczuszki smarujemy za pomocą pędzla rozbełtanym jajkiem i zapiekamy w piecu rozgrzanym do 200 C  przez ok. 30 - 40 min do uzyskania pięknej złocistej barwy.Kulebiaka podajemy z lekką sałatką i sosem jogurtowo majonezowym.

 

Zobacz pozostałe przepisy

Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką