Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami

Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami

Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Farsz ciasto naleśnikowe Danie główne

Składniki

  • średnia główka świeżej słodkiej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka cząbru 

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb.
  2. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości.
  3. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
  4. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano obraną i drobno posiekaną cebulkę.
  5. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i chwilkę razem przesmażamy.
  6. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem smażymy - mieszając by się nie przypaliła.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 3 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przypominające konsystencję śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie.
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej.
  3. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki. 

Składniki

Panierka

  • 2 jajka
  • bułka tarta 

Dodatkowo – do smażenia

  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki smalcu 

Przygotowanie

  1. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy go po całym naleśniku równomiernie.
  2. Boki składamy do środka i dokładnie zwijamy w rulon.
  3. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej i na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu, podsmażamy na rumiano.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności