Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami.
Potrzebujemy:
farsz:
ciasto naleśnikowe:
panierka:
dodatkowo – do smażenia:
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano obraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem smażymy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe, przypominające konsystencję śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy go po całym naleśniku równomiernie. Boki składamy do środka i dokładnie zwijamy w rulon. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej i na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu, podsmażamy na rumiano.