Kotlety siekane z pieczarkami

Kotlety siekane z pieczarkami

Tym razem dzięki Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Wielichowie, które na konkurs kulinarny przygotowały wspaniałe danie - kotlety siekane z pieczarkami. Jurorem podczas tego wydarzenia był Grzegorz Łapanowski. A dlaczego pieczarka? Ponieważ pieczarka ma moc! :)
Autor KGW z Wielichowa
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • 500 g filet z piersi kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 garscie startego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masło, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na cienkie paski i posiekać (połowę filetów można zmielić przez maszynkę ).
  2. Utarte na tarce pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości masła-do miękkości.
  3. Cebulkę pokroić i zeszklic na niewielkiej ilości masła. Paprykę również pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle aż zmięknie.
  4. W dużej misce połączyć kurczaka, pieczarki, cebulę i paprykę. Dodać żółty starty na tarce ser.
  5. Następnie ubić 2 jajka i dodać również mąkę i majonez.
  6. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  7. Ciasto kotletowe wymieszać, uformować kotleciki które należy piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotlety wykładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, by je osuszyć z tłuszczu.
  9. Podawać do obiadu, kolacji z ziemniakami, ryżem, surówką. Można też podawać jako przystawkę na zimno. Smacznego!
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności