Wybierz przepis
Danie główne
Składniki
- 500 g filet z piersi kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 2 garscie startego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło, sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na cienkie paski i posiekać (połowę filetów można zmielić przez maszynkę ).
- Utarte na tarce pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości masła-do miękkości.
- Cebulkę pokroić i zeszklic na niewielkiej ilości masła. Paprykę również pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle aż zmięknie.
- W dużej misce połączyć kurczaka, pieczarki, cebulę i paprykę. Dodać żółty starty na tarce ser.
- Następnie ubić 2 jajka i dodać również mąkę i majonez.
- Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- Ciasto kotletowe wymieszać, uformować kotleciki które należy piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone kotlety wykładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, by je osuszyć z tłuszczu.
- Podawać do obiadu, kolacji z ziemniakami, ryżem, surówką. Można też podawać jako przystawkę na zimno. Smacznego!