Kotlet schabowy z pieczarkami wychodzi chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty i bardzo, bardzo pyszny. Niby dodatek zwykłych pieczarek ale to one robią tu świetną robotę – Pieczarka Ma Moc i w tym daniu.
Składniki:
10 plastrów schabu
nadzienie pieczarkowe:
0,5 kg pieczarek
1 mała cebulka
sól, pieprz
½ łyżeczki tymianku
dodatkowo:
10 plasterków sera żółtego
panierka:
bułka tarta
mąka
2 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i chwilkę razem podsmażamy a na końcu podprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Plastry schabu rozbijamy w miarę cienko, oprószamy je solą i pieprzem. Na środek 5 plastrów ( pozostałe 5 będą do przykrycia ) kładziemy po plasterku sera żółtego a na niego rozkładamy równomiernie przestygnięte pieczarki. Na pieczarki kładziemy znów plasterek sera i przykrywamy plastrem schabu. Boki każdego złożonego kotleta delikatnie rozbijamy wokoło tłuczkiem by się złączyły ze sobą.
Gotowe nadziane kotlety panierujemy – najpierw obtaczamy w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron a smażąc drugą stronę – zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i przykrywamy na chwilę pokrywką na ok 1-2 min.