Wybierz przepis
Espuma pieczarkowa
Kotleciki
Pieczarki glazurowane
Chips z camemberta
Sposób podania
Składniki
- Pieczarki 160 g,
- Cebula 45 g,
- Masło do podsmażenia,
- Ząbek czosnku,
- Śmietana kremówka 200 ml,
Przygotowanie
- Pieczarki, cebulę i czosnek myjemy pod bieżącą wodą.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy śmietanką kremówką.
- Sos mieszamy do zagotowania, blendujemy i przecieramy przez drobne sito.
- Sos przelewamy do syfonu i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na około 2 godziny.
- Po upływie czasu nabijamy syfon i wkładamy do lodówki.
Składniki
- Kasza gryczana 30 g,
- Ser typu feta 25 g,
- Pieczarki 150 g,
- Mały ząbek czosnku,
- Mały brokuł,
- Bułka tarta – do ustalenia konsystencji,
- Jajka 25 g,
- Olej – do smażenia,
- Sezam 40 g,
- Rozdrobnione orzechy laskowe 40g
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną płuczemy na sicie i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (Proporcja 2:1) około 12 minut.
- Brokuł myjemy, rozdrabniamy w różyczki i gotujemy na parze wodnej.
- Umyte i obrane pieczarki ścieramy na grube wióra.
- Pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy umytą i rozdrobnioną w kostkę cebulę, a pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki łączymy dodając jajko i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Orzechy zarumieniamy na patelni, a następnie blendujemy i łączymy z sezamem.
- Formujemy kotleciki o wadze około 45 g i obtaczamy w przygotowanej panierce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Składniki
- Małe pieczarki 100 g,
- Ocet balsamiczny 1/5 szklanki,
- Miód 10 g,
- Ząbek czosnku 2 sztuki,
- Sól i pieprz,
Przygotowanie
- W miseczce łączymy ocet balsamiczny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki myjemy i podsmażamy na maśle do złotego koloru, a pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
- Po zarumienieniu dodajemy glazurę i mieszamy około 3 minuty do równomiernego obtoczenia pieczarek.
- Dla wzmocnienia efektu pieczarki poddajemy flambirowaniu.
Składniki
- Ser Camembert
Przygotowanie
- Odkrojone skórki rozkładamy blasze, pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-13 minut w temperaturze 200 Stopni Celsjusza.
Składniki
- Rukola,
- Jeżyny,
- Mini kiwi
Przygotowanie
- 2 sztuki kotlecików układamy na świeżej rukoli.
- Następnie dodajemy espume i glazurowane pieczarki.
- Na samym końcu dekorujemy owocami i chipsem z camemberta wedle uznania.