Kotleciki pod pierzynką pieczarkowo-sezamową

Kotleciki pod pierzynką pieczarkowo-sezamową

Danie przygotowane przez uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół im. Józefa Wybickiego w Somoninie, które zdobyło wyróżnienie na 3 Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.
Autor Oliwia Okuniewska i Maciej Patoka
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Espuma pieczarkowa Kotleciki Pieczarki glazurowane Chips z camemberta Sposób podania

Składniki

  • Pieczarki 160 g,
  • Cebula 45 g,
  • Masło do podsmażenia,
  • Ząbek czosnku,
  • Śmietana kremówka 200 ml,

Przygotowanie

  1. Pieczarki, cebulę i czosnek myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy  w drobną kostkę.
  3. Pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy drobno  posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę  czosnek i zalewamy śmietanką kremówką.
  4. Sos mieszamy do zagotowania, blendujemy i przecieramy przez drobne sito.
  5. Sos przelewamy do syfonu i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na około 2 godziny. 
  6. Po upływie czasu nabijamy syfon i wkładamy do lodówki. 

 

Składniki

  • Kasza gryczana 30 g,
  • Ser typu feta 25 g,
  • Pieczarki 150 g,
  • Mały ząbek czosnku,
  • Mały brokuł,
  • Bułka tarta – do ustalenia konsystencji,
  • Jajka 25 g,
  • Olej – do smażenia,
  • Sezam 40 g,
  • Rozdrobnione orzechy laskowe 40g

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną płuczemy na sicie i gotujemy we wrzącej,  osolonej wodzie (Proporcja 2:1) około 12 minut.
  2. Brokuł myjemy,  rozdrabniamy w różyczki i gotujemy na parze wodnej.
  3. Umyte i obrane  pieczarki ścieramy na grube wióra.
  4. Pieczarki podsmażamy na maśle,  dodajemy umytą i rozdrobnioną w kostkę cebulę, a pod koniec przeciśnięty  przez praskę czosnek.
  5. Wszystkie składniki łączymy dodając jajko i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  6. Orzechy zarumieniamy na patelni, a następnie blendujemy i łączymy z sezamem. 
  7. Formujemy kotleciki o wadze  około 45 g i obtaczamy w przygotowanej panierce.
  8. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Składniki

  • Małe pieczarki 100 g,
  • Ocet balsamiczny 1/5 szklanki,
  • Miód 10 g, 
  • Ząbek czosnku 2 sztuki,
  • Sól i pieprz,

Przygotowanie

  1. W miseczce łączymy ocet balsamiczny, miód  i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pieczarki myjemy i podsmażamy na maśle  do złotego koloru, a pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Po zarumienieniu dodajemy glazurę i mieszamy około 3 minuty do  równomiernego obtoczenia pieczarek.
  4. Dla wzmocnienia efektu pieczarki  poddajemy flambirowaniu.  

 

Składniki

  • Ser Camembert

Przygotowanie

  1. Odkrojone skórki rozkładamy blasze, pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-13 minut  w temperaturze 200 Stopni Celsjusza. 

 

Składniki

  • Rukola,
  • Jeżyny,
  • Mini kiwi

Przygotowanie

  1. 2 sztuki kotlecików układamy na świeżej rukoli. 
  2. Następnie dodajemy espume i glazurowane pieczarki.
  3. Na samym końcu dekorujemy owocami i chipsem z camemberta wedle uznania.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności