Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem

Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem

Autorami przepisu jest Aleksandra i Aleksander, uczniowie Technikum Zawodowego nr 1 w Słupsku, kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.       
Autor Aleksandra Borowicz i Aleksander Złamaniec
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne

Składniki

  • Pieczarki średniej wielkości 6 sztuk
  • Jaja 4 szt
  • Mąka pszenna 100g
  • Bułka tarta 100g
  • Świeży filet z dorsza  200g
  • Papryka czerwona 100g
  • Cebula 50g
  • Czosnek 10g
  • Natka pietruszki 0,5 pęczka
  • Kozi ser 50g
  • Śmietanka 34% 50ml
  • Śmietana 18%  50ml
  • Oliwa truflowa 30 ml
  • Por 1 szt
  • Olej rzepakowy 300ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Płatki migdałowe 10g

Przygotowanie

  1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną pieczarek. 
  2. Smarujemy oliwą truflową, panierujemy w mące, jaju i bułce tartej.
  3. Frytujemy pieczarki w głębokim tłuszczu na zloty kolor.
  4. Dorsza marynujemy w oliwie truflowej z  solą i pieprzem. 
  5. Do rozgrzanego pieca na 200 stopni wkładamy na 10 minut.
  6. W międzyczasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i obsmażamy.
  7. Następnie dodajemy rozdrobnionego dorsza, śmietankę i siekaną natkę pietruszki, mieszamy, by zredukować farsz.
  8. Gotowy farsz nakładamy na pieczarkę.
  9. Przykrywamy kozim serem i zapiekamy w 200 stopniach około 5 minut.
  10. Sos robimy ze śmietany wymieszanej z oliwą truflową i solą.
  11. Na płaskim talerzu robimy łeskę białym sosem.
  12. Układamy faszerowane pieczarki na talerzu, dekorujemy palonym porem, prażonymi migdałami  i skrapiamy oliwą truflową.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności