Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza i palonym porem
Autorami przepisu jest Aleksandra i Aleksander, uczniowie Technikum Zawodowego nr 1 w Słupsku, kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
Proces przygotowania
Składniki:
- Pieczarki średniej wielkości 6 sztuk
- Jaja 4 szt
- Mąka pszenna 100g
- Bułka tarta 100g
- Świeży filet z dorsza 200g
- Papryka czerwona 100g
- Cebula 50g
- Czosnek 10g
- Natka pietruszki 0,5 pęczka
- Kozi ser 50g
- Śmietanka 34% 50ml
- Śmietana 18% 50ml
- Oliwa truflowa 30 ml
- Por 1 szt
- Olej rzepakowy 300ml
- Sól, pieprz do smaku
- Płatki migdałowe 10g
Przygotowanie:
-
Przeprowadzamy obróbkę wstępną pieczarek.
-
Smarujemy oliwą truflową, panierujemy w mące, jaju i bułce tartej.
-
Frytujemy pieczarki w głębokim tłuszczu na zloty kolor.
-
Dorsza marynujemy w oliwie truflowej z solą i pieprzem.
-
Do rozgrzanego pieca na 200 stopni wkładamy na 10 minut.
-
W międzyczasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i obsmażamy.
-
Następnie dodajemy rozdrobnionego dorsza, śmietankę i siekaną natkę pietruszki, mieszamy, by zredukować farsz.
-
Gotowy farsz nakładamy na pieczarkę.
-
Przykrywamy kozim serem i zapiekamy w 200 stopniach około 5 minut.
-
Sos robimy ze śmietany wymieszanej z oliwą truflową i solą.
-
Na płaskim talerzu robimy łeskę białym sosem.
-
Układamy faszerowane pieczarki na talerzu, dekorujemy palonym porem, prażonymi migdałami i skrapiamy oliwą truflową.
Smacznego!
Zobacz film z całym procesem przygotowania tego dania!