Kaszotto z pieczarkami w sosie śmietanowym, gołąbki z farszem warzywnym
Autorami przepisu jest Zuzanna i Patryk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie - kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
Proces przygotowania
Kaszotto
składniki:
przygotowanie:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną kaszy, pieczarek, cebuli.
- Kaszę podsmażyć na oleju od suszonych pomidorów.
- Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej kaszy z suszonymi pomidorami. Wszystko podsmażyć.
- Wszystko doprawić solą.
- Orzechy włoskie rozdrobnić i dodać do pozostałych składników na patelni.
- Na koniec dodać śmietankę.
Farsz do gołąbków i gołąbki
składniki:
- Marchew – 60 g (1 szt.)
- Pietruszka – 30 g (1 szt.)
- Seler – 30 g (1/2 szt.)
- Cebula – 30 g
- Masło – 20 g
- Bulion warzywny – 300 ml
- Kapusta włoska – 1 szt.
- Sól, pieprz – do smaku
przygotowanie:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw.
- Bulion ugotować na resztkach warzyw i kapusty.
- Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
- Przyprawić.
- Zeszklone warzywa zalać bulionem i dusić.
- Zawinąć farsz w kapustę włoską, uformowane gołąbki w folię spożywczą, by podczas gotowania gołąbków składniki mineralne i witaminy nie przeszły do wody.
Zobacz film Zuzanny i Patryka i dowiedz się jak przygotowali to danie!