Wybierz przepis
Pieczarki portobello faszerowane serami i warzywami
Purée z selera
„Salsa” z marynowanych warzyw
Chips z pietruszki
Składniki
-
4 szt. pieczarki portobello
-
20 g sera cheddar
-
20 g mozzarelli
-
75 g pomidorków koktajlowych
-
60 g cukinii
-
50 g selera naciowego
-
25 ml oliwa
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pieczarki portobello umyć, osuszyć i usunąć trzony. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cukinię pokroić w półplastry a seler naciowy w plastry. Sery cheddar i mozzarella zetrzeć na tarce, natkę pietruszki i trzony pieczarek posiekać.
- Do środka pieczarki włożyć warzywa i całość posypać obficie startą mozzarellą i serem cheddar.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 15 minut.
Składniki
-
300 g selera
-
250 ml mleka
-
50 ml śmietanki 30%
-
15 g masła
-
15 g białej czekolady
-
szczypta kawy mielonej
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w mleku do miękkości.
-
Odcedzony seler włożyć do pojemnika blendera, dodać masło, śmietankę, posiekaną czekoladę, szczyptę świeżo zmielonej kawy i zmiksować na puszystą masę.
-
Doprawić solą i pieprzem
Składniki
- 75 g pieczarek marynowanych
- 50 g papryki marynowanej
- 50 g ogórków konserwowych
- 1 szalotka
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pieczarki, paprykę i ogórki wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić w drobną kostkę.
- Szalotkę pokroić w kostkę, świeżą kolendrę posiekać.
- Całość wymieszać z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki
-
1 – 2 łyżki pudru z suszonych pieczarek brązowych
-
1 pietruszka
-
olej
Przygotowanie
- Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce i suszyć w piecu w temp. 50 °C. Wysuszone pieczarki zblendować na puder.
- Korzeń pietruszki umyć i obrać. Pokroić w cienkie długie wstążki.
- Wkładać porcjami na rozgrzany tłuszcz na kilka chwil, gdy zaczynają się złocić wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku.
- Posypać wcześniej przygotowanym pudrem z pieczarek.