Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera. Składniki farszu świetnie się razem komponują aby nieco związać farsz ze sobą dodaję trochę utartego sera żółtego. Taki farsz idealnie nadaję się jako nadzienie pierogów, pieczonej papryki czy cukinii a nawet do nadziewania mięsa jak np. faszerowany kurczak. Znów można rzec, że Pieczarka Ma Moc.
Składniki:
ok. 2 szklani ugotowanej kaszy gryczanej
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
50 g utartego sera żółtego na drobnych oczkach
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić – nie za drobno i nie za grubo. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Odstawiamy by przestygło. Kolejno dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy. Gotowe.