Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Domowe marynowane pieczarki

talerz

Domowe marynowane pieczarki. Są pyszne a ich przygotowanie wcale nie tak trudne jak się wydaje. Zaletą ich jest to, że możemy je przygotować o każdej porze roku i mieć parę słoiczków w domowej spiżarni np. na sos tatarski. Dla mnie to grzybki nr 1. 

Potrzebujemy: 

  • 4 słoiki 400 – 450 ml
  • 2 kg drobnych pieczarek
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • ziarna gorczycy
  • ziele angielskie
  • 1-2 średniej wielkości cebule 

zalewa / marynata : 

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru – kopiaste
  • 1 łyżka soli – kopiasta 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy - marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut.  Do każdego słoika dodać na dno po plasterku lub dwa obranej cebuli, po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz kilka plasterków obranych marchewek, a następnie nakładamy oczyszczone pieczarki mocno je upychając w środku. Gotowe słoiki z pieczarkami zalewamy zalewą i mocno zakręcamy. Kolejno pasteryzujemy słoiczki 10 -15 min od zawrzenia wody. 

Ps. By nie wyszły Wam słoiczki do połowy, to przed włożeniem pieczarek do słoików, przełóżcie je do dużego garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie łyżkę soli i łyżkę octu i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie je ok. 5 minut. Tak lekko obgotowane pieczarki dajcie do przygotowanych słoików, zalejcie zalewą i pasteryzujcie. Słoiczki wyjdą pełne.

Zobacz pozostałe przepisy

Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Pitivier – ciasto francuskie faszerowane pieczarkami, dynią i soczewicą
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Polędwiczka a la Wellington
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
PIECZARKO- BURGER
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Krem pieczarkowy
Pieczarkowy „pokuczaj”
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Tatar z pieczarki brunatnej
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Zapiekanka z pieczarkami
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pieczarkowe Wybrzeże
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Bliny z pastami pieczarkowymi
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Domowe marynowane pieczarki
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Krakers z pieczarką