Domowe marynowane pieczarki. Są pyszne a ich przygotowanie wcale nie tak trudne jak się wydaje. Zaletą ich jest to, że możemy je przygotować o każdej porze roku i mieć parę słoiczków w domowej spiżarni np. na sos tatarski. Dla mnie to grzybki nr 1.
Potrzebujemy:
zalewa / marynata :
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy - marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut. Do każdego słoika dodać na dno po plasterku lub dwa obranej cebuli, po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz kilka plasterków obranych marchewek, a następnie nakładamy oczyszczone pieczarki mocno je upychając w środku. Gotowe słoiki z pieczarkami zalewamy zalewą i mocno zakręcamy. Kolejno pasteryzujemy słoiczki 10 -15 min od zawrzenia wody.
Ps. By nie wyszły Wam słoiczki do połowy, to przed włożeniem pieczarek do słoików, przełóżcie je do dużego garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie łyżkę soli i łyżkę octu i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie je ok. 5 minut. Tak lekko obgotowane pieczarki dajcie do przygotowanych słoików, zalejcie zalewą i pasteryzujcie. Słoiczki wyjdą pełne.