Chrupiący pstrąg z sosem romesco i tarteletką grzybową i ziołami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg
Składniki:
Przygotowanie:
-
Filety z pstrąga dokładnie osuszamy i ew. ładnie przycinamy, by wizualnie wyglądały dobrze.
-
Rybę delikatnie solimy.
-
Pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju, skórą do dołu. Kiedy skóra będzie złocista i chrupiąca, zmniejszamy ogień, na patelnie wrzucamy czosnek, tymianek i masło i kontynuujemy smażenie podlewając rybę roztopionym i zrumienionym masłem.
-
Kiedy skóra jest już mocno złocista możemy rybę odwrócić na drugą stronę i chwile „dociągnąć”.
-
Usmażoną rybę przekładamy na sitko lub papier ręcznikowy, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
Sos „Romesco”
Składniki:
-
3 papryki
-
Mały ząbek czosnku
-
Szczypta cukru
-
Szczypta chili - najlepiej gochugaru
-
Łyżka octu z czerwonego wina
-
Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
-
2 łyżki oleju
-
3 łyżki oliwy
-
obcjonalnie 8 pieczonych migdałów
Przygotowanie:
-
Umyte papryki, posól, polej olejem i natrzyj.
-
Włóż je na blaszce d pieca nagrzanego do 190 C. Piecz ok. 40 min do lekkiego przypalenia.
-
Upieczone papryki przełóż do metalowej miski i szczelnie zafoliuj i pozwól im się zaparować.
-
Kiedy papryki się uparują możesz zafoliować miskę i obrać papryki ze skóry. Oddziel miąższ, „mięso” z papryki od skór, płynu, szypułki i pestek.
-
Paprykowy miąższ zmiksuj z cukrem, solą, pieprzem, utartym czosnkiem i olejem. Dopraw.
Tartaletki grzybowe
Składniki:
-
1 op. ciasta francuskiego
-
1 jajko roztrzepane
-
200 g małych pieczarek
-
3 łyżki oliwy
-
2 łyżki masła
-
Sól, świeżo mielony pieprz
-
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
-
3 ząbki posiekanego czosnku
-
6 łyżek parmezanu
Przygotowanie:
-
Z ciasta francuskiego wytnij 8 prostokątów 5 cm / 12 cm.
-
W 4 z nich wytnij „okienka” tak by po wycięciu wyglądały jak ramka od okna, grubość ramki ok 5-10 mm
-
Na całe prostokąty nanieś „ramki”/„okienka” i delikatnie dociśnij górny płat ciasta.
-
Konstrukcję z ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
-
Ciasto francuskie piecz ok. 12. min w temperaturze 210 C.
Pieczarki
-
Oczyść lub szybko umyj i dokładnie osusz pieczarki. Pokrój je w równe cząstki lub kostkę.
-
Mocno rozgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i szczyptę soli. Smaż je na złoto.
-
Kiedy będą miały ładną barwę na patelnie dodaj masło, czosnek, natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Smaż minutę mieszając.
Tarta
-
Na upieczone spody nałóż grzyby. Całość posyp parmezanem i zapiekaj ok 7 min w 190 C
Na środek talerza nałóż sos. Po prawej tartę. Po lewej rybę. Udekoruj ulubionymi ziołami. Gotowe. Smacznego!