Chrupiące samosy nafaszerowane pieczarką brązową i szarpaną wieprzowiną

Chrupiące samosy nafaszerowane pieczarką brązową i szarpaną wieprzowiną

Autorkami przepisu są uczestniczki III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych. Dominika i Zofia są uczennicami Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim.
Autor Dominika Bazyluk i Zofia Mucha
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
CHRUPIĄCE SAMOSY DIP GRECKI WARZYWA MUŚNIĘTE EMULSJĄ Z PROSECCO ZIELONA OLIWA TIUL JADALNY

Składniki

Ciasto

  • 70 g mąki pszennej
  • 1 małe jajo
  • ½ łyżki miękkiego masła
  • 30-40 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Farsz

  • 200 g pieczarki brązowej 
  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 20 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 50 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50-70 g sosu barbecue
  • 15 g octu jabłkowego
  • 10 g cukru trzcinowego Demerra
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • Olej do smażenia

     

Przygotowanie

Ciasto

  1. Do miski wsypujmy mąkę pszenną, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło, sól i stopniowo wlewamy ciepłą wodę.
  2. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do odpoczęcia.

Farsz

  1. Umyta, oczyszczoną i osuszoną łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę.
  3. Sporządzamy marynatę z cebuli, czosnku, oliwy, przypraw, krojonych pomidorów z puszki, sosu barbecue, octu jabłkowego, cukru trzcinowego, musztardy i sosu Worcestershire.
  4. Obficie marynujemy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  5. Pieczemy pod przykryciem w 135°C przez 2-3 godziny. Lekko studzimy i szarpiemy mięso.
  6. Pieczarki brązowe kroimy w kostkę i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, odcedzamy i dodajemy do szarpanej wieprzowiny.
  7. Z ciasta wykrawamy koła, układamy farsz na jednym z kół i przykrywamy drugim kołem z ciasta.
  8. Zalepiamy brzegi i smażymy na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
  9. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

 

Składniki

  • 170 g jogurtu greckiego, gęstego
  • Pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży ogórek ze skórką (bez miąższu)
  • Sól 
  • Sok z cytryny

     

Przygotowanie

  1. Ogórek ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy na sito nałożone na miskę, oprószamy solą aby wydobyła się woda.
  2. Kroimy czosnek w drobną kostkę, siekamy koperek. Wszystko łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku.

Składniki

  • 100 g brokułu bimi 
  • 100 g marchewek mini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 130 ml prosecco
  • 100 g zimnego masła
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Sól 

     

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyszczamy i wyrównujemy końcówki brokułu bim.
  2. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
  3. Na patelnię dodajmy warzywa i podsmażamy aby były al dente.
  4. Wlewamy prosecco i redukujemy.
  5. Zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy mocno zimne masło. „Kręcimy” patelnią aż wytworzy się jednolita emulsja.
  6. Doprawiamy natką pietruszki, sokiem z cytryny i solą

Składniki

  • ½ pęczka kopru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 g szpinaku
  • 250 ml oliwy

     

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie blendujemy.
  2. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy 5 minut.
  3. Studzimy i przecedzamy kilkukrotnie przez gazę aż uzyskamy czystą oliwę.

Składniki

  • 45 g wody
  • 20 g oleju
  • 5 g mąki pszennej
  • Barwnik 

     

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki.
  2. Roztwór wylewamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię.
  3. Tiul ma mocno „pyrkać” i tworzyć dziurki. Smażymy do zestalenia się struktury.
  4. Delikatnie ściągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Dekorujemy tiulem w całości lub połamanym na kawałki.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności